Cursul de schimb anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a recuperat treptat in saptamanile de dupa referendumul din Marea Britanie, iar luni a coborat sub pragul de 4,5 lei/euro pentru prima data in aproape doua luni. Leul a pierdut teren in fata euro inainte de referendum, insa reactia pietelor financiare mari la decizia britanicilor de a parasi UE a avut o amploare mai redusa decat se anticipa anterior, iar leul a inregistrat chiar o volatilitate mai scazuta decat alte valute din regiune.

Astfel, BNR a anuntat luni un curs de 4,4942 lei/euro, in scadere cu 2,15 bani (0,48%) fata de vineri. Raportat la referinta anuntata de BNR pe 24 iunie, a doua zi dupa referendum, de 4,5366 lei/euro, cursul este cu 4,24 bani mai mic.
Dolarul a coborat cu 0,71 bani, la 4,0740 lei/dolar, iar francul elvetian cu 2,78 bani, la 4,1366 lei/franc.

Anterior, BNR a anuntat cel mai recent o referinta sub 4,5 lei/euro pe 18 mai, cand cursul de schimb s-a situat la 4,4955 lei/euro.

Vacanta Parlamentului benefica pentru cursul de schimb

Leul isi revine ca urmare a calmarii pietelor financiare externe, insa la acest proces contribuie si acalmia de pe piata interna, unde scena politica s-a linistit, odata cu intrarea in vacanta a Parlamentului.

Asteptarile ING Bank pentru o majorare a dobanzii de politica monetara a Rezervei Federale a SUA (Fed) in primul trimestru din 2017 sugereaza presiuni pe leu in viitor, potrivit unei note de cercetare a bancii.

"Pana atunci, leul pare intr-o forma buna, sustinut de fundamente solide si cu o scena politica benigna, intrucat parlamentarii sunt plecati in vacanta de vara. Astfel, pentru saptamana care urmeaza, vedem un interval de tranzactionare de 4,48-4,52 lei/euro", potrivit economistilor ING Bank Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri