Leul românesc ar putea atinge la finalul acestui an pragul de 5 lei în raport cu moneda euro, conform economiștilor Erste Group, proprietarul BCR România. Analiștii se așteaptă ca deprecierea leului să continue și la începutul anului următor, cursul estimat de către aceștia pentru primul trimestru din 2023 fiind de 5,020 lei/euro.

Leul s-a întărit anul acesta față de euro cu 0,9 bani, BNR anunțând luni un curs de schimb oficial de 4,9390 lei/euro (comparativ cu 4,9481 lei/euro).

De asemenea, analiștii Erste anticipează o depreciere a dolarului față de euro în perioada următoare, estimarea acestora pentru finalul anului 2022 fiind de 1,1 dolari pentru un euro, față de 1,058 dolari pentru un euro în prezent.

Dacă privim în alte grădini, previziunile economistilor Raiffeisen Bank nu se îndepărtează de aceste cifre. Aceștia au o țintă de curs valutar de 5.05 lei/euro la finalul acestui an. Analiștii Raiffeisen consideră această depreciere nesemnificativă și naturală.

Creșterea dobânzii cheie: „cheia” stopării inflației

Tensiunile geopolitice actuale și problemele din lanțurile globale de aprovizionare duc la rate ridicate ale inflației și la perspective economice mai slabe, consideră analiștii austrieci. În acest context, băncile centrale înăspresc politica monetară, majorând dobânzile cheie, încercând astfel să încetinească creșterea inflației.

Erste anticipează că în România dobânda cheie va ajunge la 5,5% până la sfârșitul anului, în prezent aceasta fiind de 4,75%. Această dobândă cheie, stabilită de Banca Națională a României (BNR), se traduce direct în creșterea ratelor la creditele cu dobândă variabilă, cum sunt cele ipotecare.

”Cifrele surprinzător de puternice anunțate în T1 2022 în țările din Europa Centrală și de Est (ECE) ne-au făcut să ne revizuim în creștere prognoza economică pentru anul 2022, în ciuda riscurilor externe foarte mari și a creșterii inflației. Ne așteptăm ca economiile ECE să crească anul acesta cu 3,8% și cu 3,1% în 2023”, spune Fritz Mostböck, șeful departamentului de cercetare Erste Group.

Citiți și: Explozia dobânzilor. Cu cât cresc ratele românilor anul acesta.

De frica războiului și a unei noi crize, investitorii mizează pe aur

Economiștii se așteaptă ca prețul aurului să ajungă la 1.880 dolari/uncie în toamnă (T3), asta însemnând o creștere a prețului de 8,77%, față de valoarea din prezent de 1.715 dolari.

Creșterea prețului aurului ar urma să aibă loc în contextul mediului economic incert, cauzat de tensiunile geopolitice globale, dar și având în vedere dobânzile real negative existente (dobânzile băncilor centrale mai mici decât ratele inflației).

Nu în ultimul rând, băncile centrale susțin creșterea aurului prin achizițiile de metal prețios pe care le fac. Un sondaj recent realizat în rândul băncilor centrale din întreaga lume arată că 25% dintre acestea țintesc o creștere a rezervelor de aur în următoarele 12 luni și că niciuna dintre ele nu vrea să vândă aur.

„Contextul actual reprezintă un mediu pozitiv pentru prețul aurului, care nu ar trebui să se schimbe prea mult pe termen mediu”, notează Fritz Mostböck.

Creșterea inflației, cel mai mare dușman al pieței globale de acțiuni

Inflația ridicată, războiul din Ucraina și indicatorii economici slabi din luna iunie, pe lângă probleme din lanțurile de aprovizionare duc la un un efect de stopare a elanului pentru investiții. Pierderile semnificative au fost pe toate sectoarele, mai puțin cel energetic care a avut o creștere de 2%. Cele mai semnificative scăderi au fost în sectorul imobiliare (-27%), sectorul mărfurilor (-23%) și cel industrial (-19%). Per total, piața europeană bursieră a raportat un declin puternic în T2, de - 10,4%.

Economiștii se așteaptă ca piața globală de acțiuni să stagneze în trimestrul al treilea. În Europa, posibila penurie de gaze din partea Rusiei va continua să împovăreze companiile industriale. Problemele din lanțurile de aprovizionare și de riscul de sistare a gazelor naturale din partea Rusiei compromit planificările investitorilor din Europa.

Citiți și: În ce investesc banii românii bogați și cât se așteaptă să câștige.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri