250.000 de euro. Aceasta este suma de intrare pe care o persoană trebuie să o aibă la dispoziție pentru a intra în clubul High Neth Worth Individuals (HNWI), sau mai simplu, în rândul românilor (și străinilor) bogați care își pot lăsa averea pe mâna OPES Family Office, o firmă românească independentă de consultanță în administrarea averilor, care vrea să ajungă în primul an de activitate la un portofoliu de 20 mil. euro.

OPES Family Office a fost lansată de Leonard Leca, fost CFO al Grupului Țiriac Holdings, alături de Călin Nechifor, un consultant cu 20 de ani de experiență în sectorul financiar bancar (piața de capital) din Londra și București. Nechifor a lucrat pe segmentul HNWI în bănci precum Citi, Doha Bank (Qatar), EFG Eurobank sau Alpha Bank.

Cât de mare este piața ”românilor bogați”?

În mod evident, românii cu averi mari nu sunt în general foarte publici când vine vorba despre banii pe care îi au la dispoziție pentru investiții, dar anumite estimări indică cifra 5 miliarde de euro.

”Toate marile bănci din România au divizii de private banking care oferă servicii personalizate clienților cu venituri ridicate. Din research-ul făcut de noi, fiecare mare bancă locală are un portofoliu HNWI de aproximativ 1 mld. de euro, ceea ce ar duce totalul la aproximativ 5 mld. euro în întreaga țară. Vorbim doar despre persoane fizice”, spune Călin Nechifor.

Retail jobs

Din această piață, OPES Family Office își propune o felie de 20 mil. euro anul acesta.

Suntem des întrebați «la cine sunt banii?». Prima îngrijorare a clienților români este legată de siguranța banilor. Oamenii vor să știe dacă «Călin Nechifor dispare din țară sau firma dă faliment, ce se întâmplă?».

Călin Nechifor, OPES Family Office

Firma oferă consultanță în investiții în baza unei licențe acordată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), ceea ce presupune că reprezentanții OPES pot merge către proprii clienți să facă recomandări de investiții, urmând ca investițiile propriu-zise să aibă loc doar după ce clienții își dau acordul. OPES nu poate face nicio tranzacție discreționară, adică să cumpere anumite produse financiare (de exemplu acțiuni pe bursă) fără să aibă mai întâi OK-ul clientului.

Citeste si:
Knight Frank: Trei romani devin milionari in dolari in fiecare zi
Flora Harley, Knight Frank:...

Ce îi intereseaza pe românii care au făcut avere? ”În primul rând vor să știe ce se întâmplă dacă administratorul de bani fuge din țară”

Siguranța banilor este principala grijă a persoanelor cu venituri ridicate, în viziunea lor acest lucru fiind chiar mai important decât căștigurile pe care le pot avea într-un an.

Suntem des întrebați «la cine sunt banii?». Prima îngrijorare a clienților români este legată de siguranța banilor. Oamenii vor să știe dacă «Călin Nechifor dispare din țară sau firma dă faliment, ce se întâmplă?». Le explicăm faptul că lucrăm cu un custode, cu o firmă de custodie. Pe România lucrăm cu BRD, iar în cazul portofoliilor internaționale lucrăm cu Citibank. Asta înseamnă că banii și activele clientului sunt acolo; noi deschidem un cont segregat în numle clientului la partenerii care se ocupă de custodie”, explică managing partner-ul OPES Family Office.

Citeste si:
Romanii se gandesc la investitii, dar vor depozite cu dobanda 10%
Cand vine vorba de...

În amintirea investitorilor români este de notorietate cazul brokerului Cristian Sima, care în 2012 a fugit din România după ce a pierdut banii mai multor clienți, o bună parte vedete din peisajul local precum Tudor Chirilă sau Andreea Raicu.

”Ne întreabă și despre randamentele investițiilor, dar siguranța banilor este de obicei pe primul loc”, spune Călin Nechifor, care adaugă faptul că, mai ales la începutul anului când inflația încă nu explodase, OPES țintea să aducă câștiguri de 10-20% clienților.

”Da, există și cazuri de clienți care au așteptări de câștiguri nerealiste, de 50-100%, dar încercăm să temperăm acest nivel până la praguri mai conforme cu realitatea. Dacă nici atunci clientul nu este mulțumit, atunci nu deschidem contul. Într-adevar, mai ales acum 5 ani, existau clienți care comparau piața de capital cu păcănelele sau cu un casino. Acum această perspectivă nu mai este de actualitate, oamenii și-au calibrat așteptările în special după ce Bursa de Valori București început să meargă pe un trend foarte pozitiv de dezvoltare, începând cu 2017-2018”, menționează Călin Nechifor.

Citeste si:
Peste o treime din fondurile speculative tradiționale investesc în...
Raport: Peste o treime din...

Profilul investitorului român bogat: Antreprenor de succes, din ce în ce mai tânăr și… îi plac imobiliarele

Cu 5-10 ani în urmă, românii cu averi de minim 250.000 – 500.000 de euro de pus la bătaie aveau în general peste 50 de ani. Acum însă vârsta acestora a scăzut simțitor și este cuprinsă între 35 și 50 de ani.

”Majoritatea sunt sau au fost antreprenori care au ieșit dintr-un business. Văd mai des astfel de clienți decât cei care pur și simplu câștigă foarte bine din salariu lună de lună. Ne și adresăm în special celor din categoria de vârstă mai joasă pentru că aceștia și acceptă mai usor investițiile pe bursă, de exemplu. În schimb, un client de 60+ ani va accepta mai greu investiții ce pot fi considerate mai riscante, mai ales în comparație cu instrumentele financiare cu venit fix, precum titlurile de stat”, explică Nechifor.

Citeste si:
Rusia redeschide bursa pentru investitorii din țările „care nu sunt...
Rusia redeschide bursa pentru...

Investițiile pe care OPES Family Office le face în numele clienților se concentrează pe trei direcții majore: piețe de capital, conturi deschise la bănci și firme de investiții din străinătate, precum și investițiile de nișă în start-up-uri sau artă.

”În artă, de exemplu, noi nefiind specialiști, intrăm în parteneriate cu diverși provideri, precum Artmark. La întâlnirea cu clientul care vrea investiții în artă chemăm și un specialist în acest domeniu care oferă input-ul necesar. În final, clientul decide dacă va cumpăra sau nu. Același lucru se întâmplă și în cazul investițiilor în start-up-uri. Există diverse platforme de crowdfunding prin care clientul își poate diversifica investițiile”, spune Călin Nechifor.

Cea mai importantă ”competiție” pentru tipurile de investiții menționate mai sus sunt investițiile în imobiliare.

Citeste si:
Secetă arzătoare pe piața IPO-urilor: Cel mai prost trimestru din...
Secetă arzătoare pe piața...

Practic, orice client din România care a ajuns la un anumit nivel de avere și educație financiară a investit mai mult sau mai puțin în imobiliare. Din 100 astfel de clienți, 97 au investit în imobiliare într-un fel sau altul.

Călin Nechifor, OPES Family Office

Co-fondatorul OPES spune că dacă în prezent ar trebui să facă o alocare investițională a unei averi de 1 mil. euro, pentru un client cu toleranță medie la risc, ar merge în proporție de 50% către instrumente financiare cu venit fix, 25% în fonduri mutuale și 25% către piața de capital.

Cât plătesc investitorii bogați pentru a le fi administrată averea

OPES Family Office percepe un comision de performanță cuprins între 10 și 30%, care se aplică eventualelor câștiguri aduse clienților.

”Eu sunt atras de modelele de business care răsplătesc performanța. Așadar nu avem comisioane de tranzacționare sau management portofoliu, ci un comision de performanță. Dacă un client vine la noi cu 100 de euro și noi ducem suma la 120 de euro, vom percepe un comision de 10-30% din acei 20 de euro, în funcție de averea pe care clientul o are la noi. Cu cât averea este mai mare, cu atât comisionul scade”, afirmă Nechifor.

Firma își comisionează clienții ținând cont de conceptul high water mark level. Acest lucru înseamnă că dacă de exemplu valoarea portofoliului crește la 120 de euro, apoi scade la 90, după care urmează o nouă revenire la 120 de euro, al doilea ”câștig” nu va mai fi comisionat. Comisioanele ulterioare vor fi aplicate doar dacă valoarea portofoliului crește peste 120 de euro (maximul anterior).

Sursa foto: Calin Nechifor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri