Companiile mici si mijlocii utilizeaza numerar pentru aproape 80% din platile firmei si doar 8% utilizeaza carduri, potrivit unui studiu realizat de Visa Romania, din care reiese ca peste 50% dintre IMM-uri au dificultati de gestionare a fluxului de numerar.

Dintre firmele care utilizeaza carduri, 5% detin carduri de firma, 2% carduri de debit, 1% carduri de credit si 1% carduri de combustibil, in timp ce 4% realizeaza plati online si 6% transferuri bancare. De asemenea, 1% utilizeaza CEC-uri si tot 1% cambii ca modalitati de plata, potrivit unor studii independente realizate la initiativa Visa pe fimele mici si mijlocii. "Realitatea este crunta in ceea ce priveste utilizarea instrumentelor de plata. Nu pornim de la zero, dar suntem departe", a declarat la o conferinta Mediafax, Catalin Cretu, director regional Romania si Croatia al Visa.

Avand in vedere aceste cifre, studiul arata ca peste jumatate dintre IMM-uri gestioneaza cu dificultate fluxul de numerar si aproape 60% considera o provocare sa aiba o evidenta clara a finantelor si un control bun asupra cheltuielilor. In acelasi timp, aproape doua treimi din IMM-uri considera ca plata taxelor si TVA-ului la timp este o provocare. De asemenea, doua din trei IMM-uri (circa 66%) au un singur cont curent si lucreaza cu o singura banca, dar o mare parte dintre acestea realizeaza in principal depuneri si retrageri de numerar. In plus, IMM-urile se asteapta si considera ca este important ca banca sa le ofere informatii despre evidenta platilor.

"Faptul ca innotam in numerar este mai greu sa gestionezi fluxul de numerar. Acest lucru este nesanatos pentru ca este bine sa introduci competitia in afacerea ta, sa vezi ce banca iti ofera cele mai bune oferte. Uneori ne plangem ca avem doar 40 de firme in Romania, dar multe firme nu au relatii cu bancile. Schimbarile tehnologice pot deveni un aliat cheie al IMM-urilor intr-un mediu de afaceri tot mai competitiv si dificil. Utilizarea mijloacelor electronice de plata este pasul necesar pentru eficientizarea managementului resurselor financiare ale unei firme. IMM-urile reprezinta un sector important al economiei si este nevoie de eforturi comune din partea tuturor partilor implicate pentru sustinerea dezvoltarii acestor afaceri", a mentionat Cretu. Potrivit acestuia tot mai multe companii accepta plata cu cardul intrucat primesc pe loc dovada tranzactiilor, diminuandu-si astfel riscul intarzierii incasarilor.

"Una dintre perceptiile managerilor asupra mediului de afaceri este lipsa corectitudinii. In lupta cu economia subterana, trebuie sa ne asumam o promovare a platilor electronice, numai asa se poate creste volumul", a declarat Cretu.
El aratat ca un instrument foarte eficient pentru firme este cardul de firma, care ajuta economisirea de timp si de bani, prin simplificarea procesului de gestionare a cheltuielilor. "Exista interes in crestere pentru cardurile de firma, insa cele mai multe carduri existente sunt utilizate pentru retragerea de bani si nu pentru plati. Datele noastre arata ca doar 20% dintre tranzactii sunt pentru plati la POS-uri", a adaugat Cretu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri