Din volumul expunerilor noi acordate (atat in nume si cont propriu, cat si in numele si contul statului), circa 90% au fost orientate catre finantarea companiilor, diferenta reprezentand scrisori de garantie bancara sau plafoane multiprodus.

"Strategia abordata de EximBank in ultimii doi ani, de angajare proactiva a pietei si crestere a capacitatii de reactie rapida la nevoile clientilor, a permis majorarea portofoliului de credite nete al bancii cu 24% fata de sfarsitul lui 2013. Am reusit intr-un timp extrem de scurt sa ne modernizam oferta de produse si vom continua sa evoluam in aceasta directie astfel incat sa ne transformam intr-un furnizor de produse financiare de foarte buna calitate. Avem in acest moment o oferta completa si complexa, si vom continua sa ne modernizam solutiile financiare pe toate palierele – de la finantare, garantare, asigurare, la factoring, trade finance sau cash management. Suntem convinsi ca 2014 se va incheia cu mentinerea EximBank pe o pozitie de top in clasamentul celor mai profitabile banci din sistemul bancar romanesc", a afirmat Traian Halalai, presedinte EximBank, citat in comunicat, potrivit Mediafax.

Optimizarea costurilor, un proces constant

El a adaugat ca pe parcursul intregii perioade mentionate, procesul de optimizare a costurilor a continuat intr-un mod prudent dar constant, ponderea costurilor operationale in venitul net bancar reducandu-se de la 54,7% in anul 2012, la 52,5% in 2013, respectiv la 46,1% in semestrul I al anului 2014. Fata de sfarsitul anului precedent, activele bancii au crescut in sase luni cu 244 de milioane de lei, pe fondul dinamicii ascendente a portofoliului de credite acordate, mai mare cu 24% fata de decembrie 2013.

"Una dintre directiile strategice de business din aceasta perioada a fost sa imbunatatim structura activelor prin reorintarea investitiilor din titluri de stat in plasamente interbancare (pe termen scurt), scopul final fiind acela de a disponibiliza fonduri pentru sustinerea cresterii activitatii de creditare. Totodata, ne-am concentrat pe mentinerea unei politici prudentiale in ceea ce priveste analiza riguroasa a dosarelor de credit, precum si pe un efort sustinut in zona activitatilor de recuperare a creantelor. Ne mandrim practic cu o rata a creditelor neperformante de doar 9,55%, mult sub media sistemului bancar, care la sfarsitul lunii martie era de 22,26%", a mai mentionat oficialul EximBank.

Citeste si:

In acelasi context al calitatii activelor, banca a precizat ca 94% din volumul creditelor neperformante este aferent activitatii desfasurate pana la sfarsitul anului 2012, rata de neperformata aferenta activitatii ulterioare fiind de doar 1,4%.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune - finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene. Procesul de dezvoltare a retelei operative a EximBank a demarat anul trecut, cand au fost inaugurate patru noi agentii. Cea mai recenta agentie a fost inaugurata la Arad luna trecuta, in prezent fiind in curs de amenajare inca doua unitati teritoriale. In prezent, EximBank detine o retea de 17 unitati.