Banca de stat EximBank a obtinut in primul semestru un profit net de 40 milioane lei, in crestere cu 26% fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul extinderii portofoliului de produse si a acoperirii teritoriale, activele urcand totodata cu 4% de la finele anului trecut. Anul trecut, valoarea activelor a fost de 3,87 miliarde lei.

"Evolutia pozitiva pe care o inregistram la jumatatea acestui an este rezultatul direct al procesului de modernizare prin care a trecut EximBank, demers care s-a concentrat pe cresterea flexibilitatii si a adaptarii ofertei de produse si servicii la cerintele companiilor. Astfel, optimizarea modelului de business pentru ca acesta sa fie unul sustenabil, cu bun randament si un risc controlat, s-a impus in conditiile in care reducerea continua a ratelor de referinta pe piata bancara a avut un impact financiar major", a declarat intr-un comunicat presedintele executiv al bancii, Traian Halalai, scrie Mediafax.

Volumul expunerilor noi derulate in prima jumatate a anului, in nume si cont propriu, dar si in numele si contul statului, a urcat cu 5% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, la peste 600 milioane lei. Banca si-a redus rata creditelor neperformante la 3,3%, de la 8,9% in iunie 2014, sub nivelul sistemului bancar, de circa 13%.

"In ceea ce priveste demersurile privind extinderea mandatului EximBank prin preluarea atributiilor specifice unei banci de dezvoltare, procesul de revizuire si actualizare a cadrului legislativ relevant este aproape finalizat. Suntem increzatori in capacitatea comitetului interinstitutional - coordonat de Ministerul Finantelor Publice - de a finaliza acest proces legislativ in cel mai scurt timp astfel incat sa avem operationala aceasta zona de business pana la finele anului", a spus Halalai.

EximBank isi va diversifica si intensifica activitatile desfasurate pana in prezent in numele si contul statului, prin noile atributii ca banca de dezvoltare. "Vorbim de banca de dezvoltare ca o institutie specializata, creata de guvern pentru a contribui la dezvoltarea economiei prin finantarea domeniilor prioritare, inclusiv a proiectelor de infrastructura, sustinerea exporturilor romanesti si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene", a explicat presedinte bancii.

Citeste si:
EximBank a inregistrat un profit net in crestere cu 30% in S1
Profitul net al EximBank a...

Banca a raportat pentru anul trecut un profit net de 46,6 milioane lei (circa 10,5 milioane euro), usor mai mare decat in 2013, in timp ce profitul operational a crescut cu 50%, la 121 milioane lei, rezultatul fiind afectat de provizioane de 67 milioane lei pentru curatarea bilantului.
Guvernul a decis in acest an ca banca de dezvoltare a Romaniei sa fie construita pe structura EximBank, modelul operational urmand sa se concentreze pe finantarea economiei reale si cresterea eficientei politicilor macroeconomice, cu accent pe facilitarea absorbtiei fondurilor europene in perioada 2015-2020 prin asigurarea co-finantarii proiectelor care reprezinta angajamente ale Romaniei fata de UE.

Executivul va aplica la banca de stat modelul bancii de dezvoltare din Polonia, unde reprezentanti ai EximBank, ai Finantelor si ai Fondurilor Europene au avut in martie o vizita de lucru. EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune (finantare, garantare si asigurare) permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si