"In primele trei luni ale acestui an, volumul expunerilor noi asumate (atat in nume si cont propriu, cat si in numele si contul statului) a ajuns la aproape 275 de milioane de lei, din care 80% au fost directionate catre finantarea companiilor, diferenta fiind reprezentata de scrisori de garantie bancara sau plafoane multiprodus. In acelasi timp, portofoliului de credite nete al bancii s-a majorat cu 6% fata de sfarsitul anului trecut", a declarat intr-un comunicat presedintele Exim Bank, Traian Halalai, potrivit Mediafax.

Expunerile totale din activitatile de finantare, garantare si asigurare derulate de banca se situau la finele lunii martie la 4,74 miliarde lei, orientate in principal catre companii care activeaza in sectoare prioritare ale economiei precum productia si distributia de energie, industria metalurgica sau industria extractiva.

Totodata, expunerile administrate de EximBank in numele si contul statului roman insumeaza 2,3 miliarde de lei. Venitul net bancar a crescut cu 45%, la 59,8 milioane lei, evolutia fiind sustinuta de cresterea venitului net din dobanzi si de veniturile obtinute din tranzactionarea titlurilor de stat.

Citeste si:

Pe de alta parte, cheltuielile operationale au urcat cu 8%, la 23,8 milioane lei, ca urmare a extinderii teritoriale si a bazei de clienti si produse.
Astfel, banca a obtinut un profit operational de 35,9 milioane de lei, in crestere cu 87% fata de cel inregistrat in intervalul similar din 2014.
"Pe parcursul perioadei mentionate, procesul de optimizare a costurilor a continuat intr-un mod prudent, dar constant, ponderea costurilor operationale in venitul net bancar reducandu-se de la 55% in anul 2012 la 43% in 2014, respectiv 40% in primele trei luni ale acestui an", se mai spune in comunicat.

Rentabilitatea capitalurilor proprii a atins nivelul de 12,4%, de la 4,4% anul trecut, in vreme ce rentabilitatea activelor s-a plasat la 3,6%, in urcare de la 1,2%. Raportul dintre costuri si venituri a scazut cu 24 de puncte procentuale fata de perioada similara a anului 2014, la 39,7%.
La finele primului trimestru al anului, banca avea o rata de adecvare a capitalului de 65%.

EximBank a incheiat anul 2014 cu un profit net de 46,6 milioane de lei (circa 10,5 milioane de euro), valoare care ridica profitul net cumulat al bancii in perioada 2013-2014 la un nivel de 92 de milioane de lei.