Banca portugheza Millennium bcp a constituit un provizion de 34 de milioane de euro pentru vanzarea subsidiarei din Romania, ale carei pierderi au fost reduse de peste trei ori in primul semestru fata de aceeasi perioada anul trecut, la 1 milion de euro.

Vanzarea subsidiarei din Romania a fost negociata in ultima etapa cu Raiffeisen Bank (Austria) si OTP Bank (Ungaria), institutia de credit austriaca renuntand de curand la discutii. Potrivit unor surse bancare, portughezii au ajuns la un acord de principiu cu banca de stat din Ungaria, dar tranzactia ar putea fi conditionata de obtinerea unor derogari de la BNR, noteaza Mediafax.

In primele sase luni din 2013, operatiunile din Romania au cauzat o pierdere de 3,4 milioane de euro, in timp ce in primul trimestru din acest an rezultatul negativ a fost de 900.000 de euro. Reducerea substantiala a pierderii, care a ajuns la numai 100.000 de euro in trimestrul al doilea, este datorata scaderii costurilor operationale si a provizioanelor pentru credite neperformante, precum si majorarii veniturilor din comisioane, se arata intr-un raport al grupului portughez.

Veniturile din operatiuni bancare au scazut cu 9% in prima jumatate a anului, de la 13,6 milioane de euro anul trecut la 12,4 milioane de euro, ca urmare a evolutiei mai slabe a incasarilor din operatiuni de trading. Costurile operationale au fost reduse in perioada analizata cu 17%, de la 14,9 milioane de euro la 12,4 milioane de euro.

Soldul brut al creditelor a scazut cu 7,7%, de la 489 de milioane de euro in iunie anul trecut la 452 milioane de euro in iunie anul acesta. La sfarsitul anului trecut, Millennium avea in Romania un sold brut al creditelor de 488 milioane de euro. Depozitele au consemnat un declin anual mai lent, de 3,9%, de la 357 milioane de euro la 343 milioane de euro. Depozitele atrase de la clienti se situau in luna decembrie la 365 milioane de euro.

Totodata, banca portugheza mentioneaza ca si-a redus portofoliul de titluri de stat romanesti cu 40% fata de finele anului trecut, de la 98 milioane de euro la 59 milioane de euro. Numarul de sucursale a scazut la 56, de la 65 in iunie anul trecut, nivel la care s-a aflat si in luna decembrie. Numarul angajatilor este, de asemenea, in scadere, de la 562 in decembrie la 528 in iunie 2014.

In 2013, Millennium bcp a consemnat in Romania o pierdere de 5,9 milioane de euro, de patru ori mai mica fata de rezultatul negativ de 24,1 milioane de euro inregistrat in 2012. La nivel de grup, Millennium bcp a raportat pentru primul semestru al acestui an o pierdere de 62 milioane de euro, semnificativ mai mica fata de rezultatul negativ de 488 milioane de euro din prima jumatate a anului trecut, influentat puternic de divizia din Grecia, care a fost vanduta intre timp.

Vanzarea subsidiarei din Romania a fost convenita de Millennium bcp in vara anului trecut cu reprezentantii Comisiei Europene, in cadrul unui program de restructurare si recapitalizare. Termenul limita pentru vanzare este de iunie 2015. Millennium bcp a primit, in 2012, pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub forma de obligatiuni convertibile, din imprumutul de 78 miliarde euro atras de Portugalia de la Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. In schimb, BCP s-a angajat sa implementeze un program de restructurare care include si vanzari de active.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri