Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va incepe un program de evaluare a calitatii elementelor de activ si de pasiv din bilanturile companiilor de asigurare si va realiza un test de stres pe piata de profil, pentru care vor fi selectati doi consultanti independenti, a anuntat institutia.

"Consiliul ASF a aprobat lansarea proiectului de evaluare a calitatii activelor si pasivelor principalelor companii de asigurari din Romania. Proiectul AQR (Asset Quality Review) cuprinde evaluarea a peste 80% din activele de pe piata de asigurari si reprezinta in fapt auditul pietei nationale a asigurarilor. Evaluarea va include un test de stres pentru dimensionarea impactului socurilor din piata (conditii de scenarii adverse) asupra stabilitatii financiare a sectorul de asigurari din Romania", se arata intr-un comunicat de presa al ASF, citat de Mediafax.

Programul de evaluare este rezultatul unui demers comun tripartit - Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania, Comisia Europeana si Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocpuationale (EIOPA). Programul cuprinde evaluarea portofoliului de asigurari detinut de societatile de asigurare participante la acest exercitiu (societatile vor fi selectate si in functie de cota de piata astfel incat sa asigure o reprezentativitate a pietei de peste 80%), evaluarea tuturor activelor/pasivelor societatilor de asigurare participante, cu referire la acele active care sunt luate in considererare pentru acoperirea obligatiilor asumate prin contractele de asigurare, precum si efectuarea testului de stres.

"In vederea coordonarii intregului exercitiu, ASF va selecta un consultant, care va avea rolul de manager de proiect si va constitui un comitet care va fi responsabil cu stabilirea si implementarea agendei exercitiului (Steering Comitee). Comitetul va fi format din 9 membri, din care 5 reprezentanti ai ASF, doi ai Comisiei Europene si doi din partea EIOPA", se mai spune in comunicat. In vederea efectuarii testului de stres, ASF va selecta un al doilea consultant. Acesta nu va putea face parte dintre auditorii/consultantii societatilor de asigurare participante.

Societatile de asigurare urmeaza sa contracteze consultanti/auditori in vederea realizarii activitatilor exercitiului. Consultantii/auditorii vor fi selectati dintr-o lista creata de catre ASF pe urmatoarele criterii, respectiv sa nu aiba calitatea de auditor la societatea in cauza in momentul selectiei si pe perioada derularii contractului, sa nu fi efectuat misiuni de audit statutar la societatea in cauza pentru anul 2013 si sa nu detina calitatea de administrator special la societatea in cauza.

Momentul estimativ de incepere al exercitiului AQR este sfarsitul anului 2014 - inceputul anului 2015, urmand ca pana la 31 mai 2015 proiectul sa fie finalizat printr-un raport al exercitiului. Acesta va include si rezultatele testelor de stres pentru fiecare societate selectata. "Exercitiului AQR reprezinta o verificare complexa a starii de sanatate financiara a societatilor de asigurare din Romania si un pas important spre o mai mare transparenta a bilanturilor societatilor, in concordanta cu practicile de supraveghere ale pietelor financiare din Uniunea Europeana", a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu.

Autoritatea de Supraveghere Financiara va comunica societatile incluse in acest program si fazele de implementare ale exercitiului AQR. La finalul evaluarii ASF va comunica rezultele agregate ale exercitiului impreuna cu recomandarile prudentiale care se impun din analiza rezultatelor. In cursul anului 2013, potrivit datelor ASF, un numar de 38 de societati au desfasurat activitati de subscriere in domeniul asigurarilor.

Capitalul social al asiguratorilor se ridica la 3,47 miliarde de lei la finele anului trecut, in crestere cu 16,1% fata de 2012, iar activele totale au scazut cu 3,2%, la 18,36 miliarde de lei. Subscrierile asiguratorilor au scazut in 2013 cu 1,6%, la 8,12 miliarde de lei, iar rezultatul net al industriei (diferenta dintre suma profiturilor si cea a pierderilor) a fost de 1,28 miliarde de lei, de patru ori mai ridicat decat in 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri