Investitorii au taxat repede statul dupa recesiunea tehnica: Ministerul de Finante s-a imprumutat mai scump

Finantele au imprumutat 300 de milioane de lei printr-o emisiune de obligatiuni cu scadenta in iunie 2021, la un cost in crestere fata de luna iulie, cand statul a deschis ultima data aceasta emisiune. Sa fie recesiunea tehnica de vina?

Randamentul mediu s-a situat la 4,14%, in crestere de la 3,88% in iulie, dar foarte aproape de rata de 4,13% inregistrata in luna iunie. Costul de finantare prin aceasta emisiune de obligatiuni s-a aflat constant in scadere incepand din martie, cand Ministerul Finantelor a atras fonduri prin acest instrument la un randament mediu de 5,29%. Anterior, in ianuarie, randamentul s-a situat la 4,99%, informeaza Mediafax.

Valoarea ofertelor primite luni de Trezorerie s-a situat la 807,5 milioane de lei, de aproape trei ori suma vizata.
Emisiunea a fost lansata in mai 2011, iar statul a imprumutat pana in prezent prin aceste obligatiuni 6,264 milioane de lei. Ministerul Finantelor a revizuit programul de imprumuturi pentru luna august, prin reducerea sumei vizate prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie de la 2,9 miliarde de lei la 2 miliarde de lei, la care se pot adauga acum prin licitatii suplimentare 210 milioane de lei, fata de 345 milioane de lei anterior.

Statul a imprumutat deja in august 600 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu maturitatea la 12 luni si 250 de milioane de euro prin obligatiuni, la care se adauga suma atrasa luni, de 300 de milioane de lei.
La inceputul lunii august, Ministerul Finantelor a respins, pentru prima data incepand din luna februarie, toate ofertele primite de la banci in cadrul unei emisiuni de obligatiuni in valoare de 600 de milioane de lei, intrucat a considerat ca randamentele cerute de cumparatori au fost prea ridicate.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat din piata interna 26,638 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Citeste si:
Finantele au imprumutat peste 1 mld de lei de la banci satapamana asta
Finantele au imprumutat peste...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri