Paritatea euro a fost anuntata de BNR la 4,4147 lei, minimul incepand de la sfarsitul lunii iulie si in scadere cu 0,97 bani (0,22%) fata de ziua anterioara. Dolarul american a fost cotat in declin cu 0,19 bani (0,06%), la 3,3272 lei.

Pentru francul elvetian banca centrala a anuntat un curs de 3,6457 lei, in scadere cu 0,95 bani (0,26%).

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand banca centrala anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,4130 - 4,4170 lei, in scadere de la 4,420 lei in jurul orei 16:30 miercuri.

Cursul a variat intre un minim de 4,4120 lei/euro, inregistrat in prima ora de tranzactii, si un maxim de 4,4170 lei/euro.

In regiune, forintul si zlotul au stagnat, fara sa fie influentate semnificativ, la fel ca leul, de datele slabe privind activitatea anumitor sectoare economice din zona euro si din China, dar si de publicarea transcriptului Fed pentru sedinta de la finalul lunii iulie, afirma dealerii.

Citeste si:

Cresterea din industria prelucratoare si din sectorul serviciilor din zona euro a incetinit in luna august, in timp ce avansul industriei prelucratoare din China a fost mai lent decat anticipau analistii.

Totodata, minuta facuta publica de catre Fed in urma intalnirii de la finalul lunii iulie a aratat ca oficialii au crescut posibilitatea ca masurile de stimulare a economiei sa se incheie mai devreme decat au estimat anterior, chiar si in ciuda dificultatilor pe care inca le intampina piata muncii. Cu toate acestea, Fed a anuntat ca intentioneaza sa mentina rata dobanzilor la un nivel scazut pentru o perioada "considerabila".

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut joi la 0,18% - 0,68% pe an, de la 0,16% - 0,66% pe an miercuri.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au urcat mai accelerat, la 1,27% - 1,77% pe an, de la 0,83% - 1,33% in ziua anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 2,18%.