Banca elvetiana Lombard Odier, infiintata in 1796, isi va publica bilantul financiar in 28 august, potrivit unui oficial al companiei, care, in conformitate cu politica bancii, a dorit sa-si pastreze anonimatul, scrie Bloomberg, preluat de Mediafax.

De asemenea, si grupul Pictet, al treilea cel mai mare manager de active din Elvetia, dupa diviziile de profil ale UBS si Credit Suisse, va face acelasi lucru tot in cursul lunii august.

Cele doua companii au renuntat la structura de parteneriat veche de doua secole in ianuarie, la presiunea autoritatilor de reglementare din Statele Unite si Europa. Astfel, Lombard Odier si Pictet au acceptat, in mod implicit, sa-si faca publice rapoartele financiare. Bancile administreaza, in prezent, active de aproximativ 670 de miliarde de dolari apartinand unor clienti privati sau institutionali. De altfel, Lombard Odier si Pictet s-au ocupat dintotdeauna de activele celor mai bogate familii din intreaga lume.

Bancile din Elvetia incearca sa-si adapateze modelele de afacere unor noi reglementari fiscale, potrivit carora bancile trebuie sa-si publice informatiile despre clientii privati. Aceste noi cerinte au condus la reducerea profitului, intrucat au fost necesare investitii in infrastructura tehnologica, intr-o perioada in care veniturile au scazut, oricum, pe fondul crizei finanaciare.

Citeste si:

Pictet se numara printre bancile elvetiene care se afla sub investigatia Departamentului de Justitie al Statelor Unite, grupul fiind acuzat ca si-a ajutat unii dintre clientii americani sa evite plata taxelor. In prezent, mai mult de jumatate din afacerea Pictet se bazeaza pe clientii institutionali.

De cealalta parte, Lombard Odier a acceptat voluntar sa-si dezvaluie datele, alaturi de alte 100 de banci din Elvetia. Activele administrate de catre Lombard Odier pentru clientii institutionali au crescut la 47,7 miliarde de dolari la finalul anului 2013, fata de 25,2 miliarde de dolari in 2012, potrivit companiei.

Legislatia elvetiana prevede ca bancile sa faca publice rapoartele financiare, care sa contina si veniturile inregistrate. Aceste bilanturi trebuie sa fie publicate in maximum doua luni de la incheierea celor sase luni pentru care se face raportarea.