Cursul BNR a scazut luni cu 1,62 bani, la 4,3947 lei/euro, in contextul unor volume importante de tranzactionare. Presiunea de scadere a fost generata de ordinele de vanzare de euro introduse de companii care au nevoie de lei pentru plata taxelor.

Un curs sub cel afisat luni a fost inregistrat pe 28 iulie, cand BNR a anuntat pentru euro o cotatie de 4,3873 lei. Pentru dolar, banca centrala a anuntat luni o paritate de 3,3286 lei, in urcare cu 0,78 bani (0,23%) fata de vineri. Francul elvetian a fost cotat la 3,6344 lei, in scadere cu 1,17 bani comparativ cu sedinta precedenta, conform Mediafax.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta al zilei, euro era cotat in piata interbancara la 4,3940 - 4,3955 lei, foarte aproape de tranzactiile din prima ora, dar sub nivelul de 4,4078 lei la care moneda europeana a fost tranzactionata vineri spre finalul sedintei de pe piata locala.

Minimul primei parti a zilei, de 4,3920 lei/euro, a fost inregistrat in prima ora, cand activitatea din piata interbancara a fost mai intensa. Volumul tranzactiilor derulate de bancile comerciale se situeaza la un nivel mediu, cu o parte semnificativa a schimburilor concentrate in prima ora, afirma dealerii. Evolutia din piata locala a fost influentata luni de intrarea unor ordine de vanzare mai consistente din partea unor exportatori, care au nevoie de lei pentru plata taxelor, dar si de fatul ca piata financiara de la Londra, una dintre cele mai mari din lume, a fost inchisa.

Lipsa din piata a investitorilor din Londra va limita, probabil, variatiile leului pe parcursul sedintei de luni, afirma economistul sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu. In regiune, forintul s-a apreciat usor fata de inchiderea de vineri, similar cu leul, in timp ce zlotul s-a intarit mai puternic.

Citeste si:
Cum va evolua EUR/CHF, referinta care poate falimenta mii de romani
Prognozele pe euro/franc,...

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se situau luni la 1,74% - 2,24% pe an, fata de 0,49% - 0,99% pe an vineri. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au ajuns la 1,63% - 2,13% pe an, de la 1,33% - 1,83% pe an in ultima zi a saptamanii trecute.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 2,19%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Francul bate inca un RECORD la cursul oficial. Prognozele sunt sumbre