Ministerul Finantelor Publice a imprumutat 75 de milioane de lei prin vanzarea de obligatiuni pe cinci ani printr-o licitatie suplimentara, derulata in conditiile stabilite la licitatia de referinta de joi, cand statul a imprumutat mai putin de jumatate din suma vizata.

Trezoreria a primit oferte de 92,6 milioane de lei in cadrul licitatiei suplimentare si a atras suma de 75 de milioane de lei, conform prospectului de imprumut pentru luna septembrie. Randamentul mediu s-a situat, conform licitatiilor suplimentare, la nivelul rezultat in urma licitatiei de referinta de joi, potrivit Mediafax.

Ministerul Finantelor a vandut joi obligatiuni pe cinci ani in valoare de 234,8 milioane de lei si a obtinut mai putin de jumatate din suma vizata, aceasta fiind a doua licitatie consecutiv in care statul atrage fonduri mai mici decat avea planificat, dar la un randament in urcare. Trezoreria a primit joi oferte de 599,8 milioane de lei in cadrul licitatiei pentru care anuntase anterior ca viza 500 de milioane de lei si a acceptat in final sa vanda titluri de numai 234,8 milioane de lei.

Randamentul mediu a crescut la 3,54% pe an, de la 3,3% pe an in luna iulie, cand Ministerul Finantelor a vandut cel mai recent obligatiuni cu scadenta in iunie 2019. Emisiunea a fost lansata in februarie, iar statul a imprumutat prin acest instrument pana in prezent 3,64 miliarde de lei, inclusiv suma atrasa vineri prin licitatia suplimentara. Trezoreria a incercat sa se imprumute prin aceasta emisiune si la inceputul lunii august, insa a respins, pentru prima data incepand din februarie, toate ofertele primite de la banci pentru obligatiuni in valoare de 600 de milioane de lei, intrucat randamentele cerute de cumparatori au fost considerate prea ridicate.

Statul a vandut luni obligatiuni de 244 milioane de lei, 60% din suma vizata, dupa ce investitorii au suprasubscris oferta, dar au cerut un randament mai mare decat in august, cand a fost deschisa cel mai recent emisiunea respectiva, cu scadenta in iunie 2021. Piata financiara a beneficiat recent de o infuzie de lichiditate din partea Bancii Nationale a Romaniei, sub forma unei operatiuni repo pentru bancile comerciale.

BNR a imprumutat marti opt banci comerciale cu aproximativ 1,3 miliarde de lei printr-o operatiune repo cu termen de o saptamana, la rata de politica monetara de 3,25%, aceasta fiind prima utilizare a facilitatii de introducere de lichiditate in piata financiara incepand din luna aprilie. De la inceputul lunii septembrie, statul a imprumutat 500 milioane lei prin certificate de trezorerie cu scadenta la 12 luni, si 1,141 miliarde de lei prin vanzarea de obligatiuni, inclusiv 172,2 milioane lei prin licitatii suplimentare.

Ministerul Finantelor a programat pentru luna septembrie imprumuturi de 2,8 miliarde lei prin vanzarea de obligatiuni de stat si certificate de trezorerie, la care se poate adauga suma de 270 milioane lei din alocarile prin licitatii suplimentare. Statul a imprumutat in august 600 milioane lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu maturitatea la 12 luni si 250 milioane euro prin obligatiuni, precum si 800 milioane lei prin vanzarea de obligatiuni, la care se adauga din licitatii suplimentare 120 milioane lei. De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat din piata interna 28,909 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat, inclusiv prin licitatia de vineri. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Sursa foto: Shutterstock.com/Monede

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri