Creditul bancar ramane in continuare cea mai importanta sursa de finantare pentru companiile romanesti, dar interesul pentru finantarea bancara a inregistrat o tendinta descrescatoare in 2014 fata de 2013, conform studiului EY Accesul antreprenorilor romani la finantare 2014.

Finantarea prin fonduri europene, insa, inregistreaza aproape o dublare a interesului din partea antreprenorilor romani, conform aceluiasi studiu. In ciuda acestui interes, unele scheme de finantare prin astfel de fonduri nu sunt suficient cunoscute, desi se pot dovedi foarte atractive pentru unele companii. Acesta e cazul schemei Horizon 2020 – SME Instrument.

Primele doua runde in care IMM-urile puteau aplica pentru schema de finantare europeana nerambursabila Horizon 2020 – SME Instrument (iunie si septembrie) s-au incheiat, dar acestea mai au o sansa in decembrie. 17 decembrie este termenul limita de depunere a aplicatiilor pentru aceasta schema in anul 2014.

Este vorba despre bani europeni alocati unor idei inovatoare care sa ajute companiile de tip mic si mijlociu sa faca trecerea de la idee la produs si la introducerea acestuia pe piata. Iar bugetul nu e deloc mic: 3 miliarde de EUR sunt alocate de Uniunea Europeana pentru 3 faze ale schemei pana in anul 2020.

Prima faza este cea a sustinerii cu 50 mii EUR pentru fiecare idee castigatoare. Banii vor fi acordati strict pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru ideea de afaceri respectiva. Pentru a obtine acesti bani, e nevoie insa de o idee cu adevarat inovatoare, de tip disruptive innovation, si de completarea unei aplicatii de maximum 15 pagini.

Astfel, IMM-urile romanesti intra in competitie cu celelalte proiecte europene. Pentru a avea o imagine asupra concurentei care a aplicat la aceasta faza, in runda desfasurata in iunie 2014, au aplicat 2666 de companii din care au fost selectate doar 155. Niciun proiect din Romania nu a fost selectat, in timp ce Bulgaria, Ungaria, Estonia, Slovenia si Polonia au avut cate un proiect castigator. Romania a avut 42 de aplicatii in runda din luna iunie 2014 si 23 de aplicatii in luna septembrie.

In prima runda desfasurata in luna iunie, proiectele spaniole au avut cel mai mare succes, 39 dintre proiectele castigatoare provenind din Spania. Pe locul al doilea ca numar s-au clasat proiectele din Marea Britanie si pe locul al treilea cele din Italia.

In total, in anul 2014, vor fi selectate aproximativ 645 de proiecte. Pentru a doua runda, incheiata in septembrie, s-au primit 1944 de aplicatii, numarul total al aplicatiilor in primele doua runde crescand la peste 4600. Rezultatele celei de a doua runde vor fi publicate spre sfarsitul lunii noiembrie.

Evaluatorii au transmis dupa prima runda de proiecte 6 lectii extrase din aplicatiile primite, care vor fi folositoare companiilor care se pregatesc sa aplice in decembrie sau in anii urmatori:

1. Cele mai multe proiecte necastigatoare s-au concentrat prea mult asupra descrierii proiectului si prea putin asupra oportunitatii de business;
2. Au fost prea putin convingatoare in argumentarea de ce compania care propune proiectul si nu competitia va reusi sa implementeze proiectul;
3. Nu s-au concentrat suficient asupra solutiilor competitoare;
4. Au avut un nivel prea scazut de inovare, propunandu-si sa dezvolte un produs deja existent;
5. Au propus doar o idee, fara sa detalieze ce implica si comercializarea acestuia;
6. Doar si-au incercat norocul, din care evaluatorii au extras concluzia la care se pare ca unii dintre aplicanti nu s-au gandit: Instrumentul SME nu este o loterie.

Ce ar fi de retinut din acest program de finantare – prima lui faza, cea a studiului de fezabilitate:
- Se aplica direct la nivel european, ceea ce inseamna ca IMM-urile vor avea parte de competitie la nivel european, dar si faptul ca vor lucra direct cu functionarii Comisiei Europene;
- Se aplica online;
- Aplicatia nu este stufoasa si birocratica;
- Se acorda o suma de 50.000 EUR intr-o singura transa, reprezentand 70% din costurile eligibile ale proiectului;
- E nevoie, intr-adevar, de o idee foarte buna, cu adevarat inovatoare. Comisia Europeana da exemple de idei care intra in categoria de inovatie disruptiva produse precum iPad-ul, fotografia digitala, telefonul mobil, Skype;
- Pot aplica doar IMM-urile;
- Raspunsul la aplicatie este dat de evaluatori in aproximativ doua luni.

Dupa prima faza, IMM-urile care au traversat-o pot aplica si pentru faza a doua si a treia. Daca pentru prima faza aplicatia contine schitarea unui model de afaceri, in a doua faza aplicatia va fi un model de afaceri mult mai detaliat, bazat pe studiul de fezabilitate realizat in prima faza. In aceasta a doua faza, companiile vor putea aplica pentru sume intre 500.000 EUR – 2.500.000 EUR. Aceasta faza va avea ca rezultat un produs beta. Se poate aplica direct pentru aceasta a doua faza, fara trecerea prin prima. In faza a treia nu se mai acorda ajutor financiar, ci servicii precum asistenta in accesul la capital de risc si comercializarea produsului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri