Mugur Isarescu spune ca alcoolul si tutunul se vor ieftini anul viitor

Mugur Isarescu a declarat ca preturile la tutun si alcool vor scadea anul viitor, intrucat a fost deja parcurs calendarul de aliniere a nivelurilor accizelor, iar BNR prognozeaza o ieftinire medie de 0,1%, in special din accize, in timp ce benzina se va scumpi cu 0,3%.

"La produsele din tutun si bauturi alcoolice avem cresteri in 2014 si scaderi in 2015. Sunt legate de faptul ca tot programul de accizare a fost indeplinit, deci nu mai vedem aici probleme deosebite", a spus Isarescu la prezentarea raportului trimestrial privind inflatia. Pe de alta parte, Isarescu a precizat ca nu are indicatii de la Ministerul Finantelor privind constructia bugetara sau alte masuri fiscale, dar banca centrala incorporeaza in modele numai evolutiile certe care decurg din actele normative in vigoare, informeaza Mediafax.

Ulterior, reprezentantii BNR au precizat ca prognoza se bazeaza pe legislatia in vigoare, care prevede calculul accizei prin indexarea cursului de schimb de la 1 octombrie 2013 cu rata inflatei din ultimele 12 luni, la fel cum s-a procedat si in acest an. Prognoza BNR indica insa o scumpire a combustibililor cu circa 0,3%, in ciuda reducerii accizei, cel ma probabil pe o estimare de crestere a pretului international al petrolului.

Pentru 2015, banca centrala a revizuit in scadere cu 0,8% prognoza de inflatie, de la 3% in august la 2,2%.

Mugur Isarescu: Batalia asta cu coruptia are rostul ei

Reducerea investitiilor publice ar putea reprezenta o disciplinare a modului de cheltuire a banului public ca rezultat al actiunilor anticoruptie intreprinse in ultima perioada, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, detaliind o afirmatie din urma cu doua zile. "Cred ca si batalia asta cu coruptia are rostul ei. Din ce am citit nu s-au cheltuit banii, mai ales la locale (...) Am lansat o ipoteza pentru ca succesul acestui efort de combatere a evaziunii fiscale si a coruptiei are efecte financiare si economice pe termen lung", a spus joi Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

Citeste si:
BNR a redus dobânda cheie pentru a încuraja creditarea
BNR a redus dobânda cheie...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

In urma cu doua zile, guvernatorul afirma ca scaderea investitiilor publice poate fi un beneficiu pe termen lung, daca s-a facut pe baza intaririi disciplinei financiare, prin eliminarea proiectelor nerealiste si a coruptiei, chiar daca afecteaza cresterea economica pe termen scurt. La prezentarea de joi Isarescu a aratat ca lupta impotriva coruptiei si evaziunii fiscale nu este doar o problema de moralitate ci si de eficienta economica.

"Nu e vorba numai de dreptate dar si de eficienta economica, se elibereaza sume imense, aproape la fel de important. De asemenea, lupta impotriva evaziunii ajuta concurenta pe piata. Evaziunea fiscala distruge piata. Cei care platesc si sunt corecti ies de pe piata", a mai adaugat Isarescu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri