Intrebat de ce in iesirile publice recente s-a declarat impotriva relaxarii fiscale, desi acum 2 ani era un adept ferm al acesteia, guvernatorul a raspuns ca se face o confuzie, care nu trebuie promovata in media. "Nu sunt impotriva reducerii impozitelor, ci impotriva di­mensiunii acestui pachet de reduceri fiscale. Este o rela­xa­re tip soc, cu efecte profunde asupra economiei ro­ma­nesti. Parlamentul trebuie informat complet si corect asu­pra acestor efecte. Relaxarea fiscala se judeca in functie de componentele ei, de faza ciclului economic cand este aplicata, de momentul in care este introdusa. Cum as pu­tea sa fiu, in general, impotriva relaxarii fiscale, cand in 2000, ca premier, am inceput primul proces consistent de relaxare, reducand impozitul pe profit? Atunci insa era un moment potrivit, s-au facut calcule si evaluari la­bo­rioase de impact etc", a spus Isarescu in interviul citat.

Recent, guvernatorul spunea ca relaxarea fiscala de proportii de anul trecut si din iunie anul acesta face ca spatiul de relaxare sa se ingusteze extrem de rapid si sa dispara spre sfarsitul acestui an, cand se va trece de la deficit la exces de cerere, care se va reflecta in preturi inflationiste sau in deficit de cont curent.

"In iulie 2010 am avut o crestere a cotei medii de TVA de la 17,5% la 22%, s-a redus substantial, zic eu, la 20,6% cand s-a redus cota de TVA la paine in septembrie 2013, apoi la 16% in iunie anul acesta, cand s-a extins la alimente. Este cea mai mica din ultimii 15 ani, s-a dus sub cota medie dinainte de iunie 2010, iar impactul s-a vazut si pe preturi. Relaxarea fiscala de proportii de anul trecut si din iunie 2015 a schimbat total traiectoria a ceea ce numim PIB potential. Aceasta relaxare fiscala (...) face ca spatiul de relaxare sa se ingusteze extrem de rapid si sa dispara spre sfarsitul acestui an", a declarat astazi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

Sursa foto: Mediafax Foto