Guvernul socialist va trebui sa lucreze cu un presedinte ce face parte dintr-un alt partid, fiind putin probabil ca Victor Ponta sa isi piarda functia de premier, considera Vlad Muscalu, economistul sef al ING Bank.

“Se pare ca socialistii vor trebui sa guverneze din nou cu un presedinte din alt partid, asa cum s-a intamplat si in ultimii doi ani si jumatate. Riscul acestui scenariu este ca protestele de strada sa se amplifice pana la punctul in care Guvernul decide sa cedeze la presiune, insa aceasta varianta pare putin probabila in momenul de fata”, se mentioneaza intr-un raport semnat de analistul ING.

Muscalu considera ca rezultatul alegerilor de duminica reprezinta o supriza chiar daca Victor Ponta a fost intens criticat pentru felul in care scrutinul a fost organizat in afara Romaniei.

“Noul presedinte, domnul Iohannis, isi va incepe activitatea pe 22 decembrie, si desi a sugerat clar ca este in favoarea unei schimbari in guvern, de la partidul socialist la alianta democrat-liberala, aceasta mutare pare sa fie destul de dificila avand in vedere ca socialistii controleza aproape 54% din Parlament”, spune Vlad Muscalu.

Analistul ING concluzioneaza afirmand ca in mod normal o surpriza la alegeri ar duce la o evolutie negativa a leului, insa faptul ca Guvernul, Parlamentul si institutia prezidentiala nu vor fi conduse de acelasi sceptru politic, poate safie vazut ca un element pozitiv ce ar putea duce la un ‘echilibrarea al mecanismelor din aceasta tanara democratie’.

Citeste si:
ING raporteaza un declin al profitului
ING raporteaza un declin al...

Cursul de schimb a deschis luni in scadere foarte usoara fata de finalul saptamanii trecute si s-a mentinut sub pragul de 4,43 lei/euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Paleologu: E dezastruos pentru democratie ca nu avem dezbateri