Piata romaneasca a asigurarilor de viata inregistreaza venituri din prime subscrise si pondere in PIB in declin, cu impact asupra nivelului de dezvoltare, potrivit unei analize a Consiliului Concurentei (CC), care remarca si o tendinta de concentrare a acestui sector al pietei financiare.

"Analiza Consiliului Concurentei privind asigurarile de viata din Romania arata in mod clar declinul recent al acestui sector economic, scaderea fiind evidenta atunci cand valoarea primelor subscrise pentru aceste asigurari este exprimata in termeni reali (ajustata cu inflatia). Nivelul redus de dezvoltare a sectorului asigurarilor de viata din Romania apare si mai pregnant atunci cand sunt efectuate comparatii internationale, din acest punct de vedere Romania situandu-se in urma tarilor din regiune", se arata intr-o analiza a institutiei.

Potrivit datelor CC, piata asigurarilor de viata a atins 1,63 miliarde de lei in 2013, de la 1,8 miliarde de lei in urma cu un an. Scaderea subscrierilor a diminuat ponderea asigurarilor de viata atat in totalul veniturilor pietei asigurarilor, de la 21,28% in 2012 la 20,12% in 2013, cat si in Produsul Intern Brut (PIB), la 0,26% in 2013, de la 0,30% in urma cu un an, informeaza Mediafax.

Cifrele arata o tendinta constanta de scadere a primei medii pe persoana.

"Dat fiind inceputul mai timid al anului 2014, cu cele mai reduse valori la trei si sase luni, asteptarile noastre privind gradul de penetrare in PIB a asigurarilor de viata propriu-zise sunt de reducere a indicatorului la nivelul anului 2014 (probabil spre 0,25%)", se spune in analiza institutiei. Exprimata ca raport dintre volumul primelor brute subscrise si populatie, densitatea asigurarilor de viata a scazut de la 21,07 euro/persoana in 2012 la 18,54 euro/persoana in 2013.

Estimarile CC arata ca in 2014 acest indicator va atinge 17,22 euro/persoana. "Cifrele arata o tendinta constanta de scadere a primei medii pe persoana pentru asigurarile de viata din Romania (...) lucru deloc incurajator pentru viitorul apropiat al sectorului asigurarilor de viata", se arata in document.

Analiza CC a scos in evidenta si scaderea constanta a numarului de asiguratori de viata din ultimii ani. Astfel, dupa ce la inceputul anului 2009 activau pe piata 24 de asiguratori de viata, in prezent functioneaza doar 16 societati (18 daca sunt luate in calcul si sucursalele locale ale societatilor de asigurare inregistrate in alte state europene).

"Asteptarile pentru viitorul apropiat sunt de iesire de pe piata a inca unui asigurator, intentia AXA (Franta) in acest sens fiind exprimata in mod public de companie. Concluzionand, chiar daca numarul actorilor de pe piata nu este unul foarte redus, evolutia recenta este intrucatva ingrijoratoare, ceea ce inseamna ca autoritatea de concurenta va trebui sa monitorizeze in continuare cu atentie acest sector economic", se spune in analiza.

Romania, sub media europeana in sectorul asigurarilor de viata

Nivelul redus de dezvoltare a sectorului asigurarilor de viata din Romania devine evident atunci cand sunt realizate comparatii cu alte state europene. Analiza CC, care s-a bazat pe informatiile colectate de Insurance Europe, arata ca nivelul veniturilor pentru asigurarile de viata, raportat la totalul primelor in domeniul asigurarilor, este foarte redus in Romania fata de media europeana, atingand 20,2% in anul 2012, fata de aproape 58% pentru cele 31 de state incluse in analiza.

"Dar chiar daca decalajul fata de situatia din Europa occidentala ar putea fi considerat firesc din motive ce tin mai degraba de ratiuni istorice, nu acelasi lucru se poate spune despre diferentele existente intre cazul Romaniei si cel al altor tari din regiune: in Polonia, primele aferente asigurarilor de viata reprezinta 2,3% din PIB, in Cehia 1,8%, in Slovacia 1,6%, in timp ce in Ungaria gradul de penetrare este de 1,4%. In plus, datele istorice arata ca decalajul dintre Romania si restul Europei in ceea ce priveste gradul de penetrare a asigurarilor de viata este unul de durata, situatia din 2012 nefiind nicicum o exceptie", se mai spune in analiza.

Romania, intrecuta de tarile din regiune

Cu exceptia Bulgariei, diferentele in ceea ce priveste prima medie pe persoana sunt semnificative fata de tarile din regiune, considerate a avea un nivel de dezvoltare economica relativ apropiat de cel al Romaniei. De exemplu, prima medie anuala pentru asigurarile de viata se ridica in anul 2012 la 139 euro/persoana in Ungaria, 206 euro/persoana in Slovacia, 225 euro/persoana in Polonia si 272 euro/persoana in Cehia. In Romania acest indicator a atins 16 euro/persoana.

Analiza CC arata ca marja de solvabilitate disponibila totala este mai mult decat acoperitoare in ceea ce priveste activitatea de asigurari de viata, depasind de cateva ori nivelul marjei de solvabilitate minime si a fondului de siguranta, ceea ce indica soliditatea segmentului asigurarilor de viata din Romania. De asemenea, totalul activelor lichide ale societatilor care practica asigurari de viata depaseste in mod confortabil nivelul obligatiilor pe termen scurt, coeficientul de lichiditate la nivelul pietei osciland intre 4,4 si 5,1 in perioada septembrie 2011 - iunie 2014.

"Datele primite de autoritatea de concurenta arata ca un grup distinct de societati au inregistrat in mod constant pierderi din activitatea de asigurari de viata. Probabil ca urmare a rezultatelor slabe inregistrate pe un segment de piata de altfel relativ profitabil, cel putin prin comparatie cu celelalte din zona asigurarilor, unii jucatori au decis iesirea de pe piata romaneasca a asigurarilor de viata. Faptul ca unele societati de asigurari de viata par a inregistra in continuare rezultate negative din aceasta activitate creste riscul ca si alti asiguratori sa decida sa iasa de pe piata asigurarilor de viata din Romania, cu implicatii directe asupra gradului de concentrare a acestui sector economic", se mai spune in document.

CC a analizat si conditiile de acces pe piata asigurarilor de viata pe parcursul anilor 2010-2013, raspunsurile primite de la jucatorii de profil, in ansamblul lor, aratand ca acestea nu sunt foarte restrictive. "Cu toate acestea, respondentii au indicat o usoara tendinta de ingreunare a conditiilor de acces pe piata asigurarilor de viata pe parcursul anilor 2010-2013", se spune in analiza, fapt ce este in masura "sa genereze ingrijorari" Consiliului Concurentei, care "va trebui sa monitorizeze in continuare cu maxima atentie acest sector economic".

Asiguratorii activi pe piata, in scadere

In opinia institutiei, reducerea graduala a numarului de concurenti pe piata asigurarilor de viata valideaza discutia anterioara privind barierele la intrare. "In plus, chiar daca numarul curent de asiguratori activi pe piata nu este foarte redus, am aratat ca acesta este totusi relativ mic fata de tarile din zona: comparatia relevanta tine cont si de marimea populatiei. Ingrijorarile autoritatii de concurenta privind sectorului asigurarilor de viata din Romania sunt alimentate de iesirea anuntata a inca unui asigurator (AXA), dar si de perspectivele sectorului pe termen mediu si lung", potrivit analizei.

CC apreciaza ca piata asigurarilor de viata din Romania imprumuta atat din caracteristicile pietei cu structura de oligopol (bariere la intrare si numar relativ redus de concurenti), cat si din cele ale pietei cu concurenta monopolistica (probabila diferentiere a produselor).

"Ingrijorarile Consiliului Concurentei cu privire la aceasta piata sunt rezultatul tendintei de concentrare observate in ultimii ani, tendinta ce pare a fi suplinita de o aparenta inasprire a barierelor la intrarea pe piata. Prin urmare, una din temerile autoritatii de concurenta se refera la relativa apropiere a pietei asigurarilor de viata de modelul oligopolului, cu toate riscurile pe care aceasta apropiere le comporta pentru consumatori", se spune in analiza.
Monitorizarea atenta si continua a sectorului asigurarilor de viata, se mai spune in document, va arata daca temerile din acest moment sunt justificate sau nu.

"De exemplu, accentuarea barierelor la intrarea pe piata, iesirea altor asiguratori sau aparitia unei tendinte de standardizare a contractelor de asigurari de viata ar spori ingrijorarile concurentiale, in timp ce coborarea barierelor la intrare si, mai ales, intrarea efectiva pe piata a altor asiguratori vor atenua temerile curente", potrivit institutiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri