"Visa nu mai are voie sa ofere produse si servicii in Crimeea. Aceasta inseamna ca nu mai putem elibera carduri sau opera plati catre comercianti si retrageri de numerar de la bancomate", se arata intr-un comunicat al Visa.

Cele doua companii respecta, astfel, o cerinta impusa de administratia americana, potrivit unor comunicate emise de birourile de presa din Rusia ale Visa si MasterCard.

La jumatatea lunii decembrie, Statele Unite si-au suspendat schimburile comerciale cu Crimeea pentru a protesta fata de alipirea acestei peninsule ucrainene la Rusia. De asemenea, noul val de sanctiuni include si interdictia companiilor inregistrate in SUA de a investi in Crimeea si de a oferi servicii firmelor care opereaza in aceasta regiune.

Citeste si:

Tot in luna decembrie, mai multe banci din Rusia au inceput sa foloseasca Sistemul National de Plati, creat de statul rus ca alternativa la MasterCard si Visa. Sistemul va deveni complet functional in primul trimestru al anului viitor, urmand ca inclusiv toate tranzactiile facute cu carduri Visa si MasterCard sa fie procesate prin intermediul Sistemului National de Plati. De asemenea, noua entitate va putea emite carduri proprii incepand cu anul viitor.

La sfarsitul lunii martie, Visa si MasterCard au refuzat sa presteze servicii pentru mai multe banci rusesti, in urma sanctiunilor impuse de Statele Unite din cauza anexarii Peninsulei Crimeea. Atunci, Rusia a anuntat ca ar putea lansa un sistem de plati propriu, care sa fie functional in sase luni.