Cu o pondere de 80% in piata de profil, asiguratorii care vor fi testati sunt Astra (lot 1), Allianz-Tiriac Asigurari (lot 2), Omniasig (lot 3), Groupama (lot 4), UNIQA Asigurari (lot 5), ING Asigurari de Viata (lot 6), Asirom (lot 7), Euroins (lot 8), Carpatica Asig (lot 9), Generali Romania (lot 10), PAID Romania (lot 11), AXA Life Insurance (lot 12) si CARE Romania (lot 13), scrie Mediafax.

Celelalte doua loturi ale licitatiei sunt servicii de consultanta pentru efectuarea testului de stres si evaluarea cerintelor financiare prudentiale (lot 14) si servicii de consultanta privind managementul proiectului (lot 15). Potrivit datelor ASF, consortiul format din Ernest&Young Assurance Service SRL, Ernest&Young Services SRL, Ernest&Young Suport Services SRL si alte trei entitati Ernest&Young din Polonia a depus oferta pentru loturile 1, 2, 4, 5, 7 si 8.

Mazars Romania s-a aratat interesat de loturile 1, 2, 3, 4, 5, 7, 10, 11 si 13, iar Deloitte Audit Romania (in asociere cu Deloitte Polonia) pentru loturile 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 si 12. KPMG Romania a optat pentru loturile 4, 6, 8, 9, 10 si 12, in timp ce Pricewaterhousecoopers Audit Romania (in asociere cu Pricewaterhousecoopers Polonia) a ofertat loturile 2, 6, 8, 9, 11, 12 si 13.

In cazul lotului 14, ASF a primit o singura oferta, de la Milliman, iar pentru lotul 15 nu s-a primit nicio oferta. "Rezultatul procedurii va fi facut public in maximum 25 de zile de la data limita de depunere a ofertelor", se arata intr-un raspuns al ASF. Contractul consta in evaluarea activelor si pasivelor societatilor de asigurare si efectuarea testului de stres in sectorul asigurarilor din Romania, denumit "Exercitiu BSR" (Balance Sheet Review and Stress Test), se spune in anuntul de participare publicat pe www.e-licitatie.ro.

Data de finalizare a intregului proiect este 30 iunie. Cheltuielile pentru serviciile prestate de catre consultant referitoare la efectuarea testului de stres si evaluarea cerintelor financiare prudentiale, precum si pentru serviciile prestate de catre managerul de proiect vor fi platite de ASF.

Citeste si:

Toate taxele de audit generate de evaluarea activelor si pasivelor vor fi suportate de catre societatile participante. In prima parte a lunii august 2014, ASF a anuntat ca va incepe un program de evaluare a calitatii elementelor de activ si de pasiv din bilanturile companiilor de asigurare si va realiza un test de stres pe piata de profil, pentru care vor fi selectati doi consultanti independenti. Programul de evaluare este rezultatul unei intiative a ASF, Comisiei Europeane si Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA).

In cursul anului 2013, potrivit datelor ASF, un numar de 38 de societati au desfasurat activitati de subscriere in domeniul asigurarilor.
Capitalul social al asiguratorilor se ridica la 3,47 miliarde de lei la finele anului trecut, in crestere cu 16,1% fata de 2012, iar activele totale au scazut cu 3,2%, la 18,36 miliarde de lei.

Subscrierile asiguratorilor au scazut in 2013 cu 1,6%, la 8,12 miliarde de lei, iar rezultatul net al industriei (diferenta dintre suma profiturilor si cea a pierderilor) a fost de 1,28 miliarde de lei, de patru ori mai ridicat decat in 2012.

Sursa foto: Shutterstock / analiza date pe monitor