Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au scazut cu 0,8%, dupa ce au inchis marti in urcare cu 0,5%. BET Plus include cele mai lichide 40 de actiuni din piata reglementata, cu exceptia SIF-urilor si a actiunilor companiilor straine. Valoarea tranzactiilor s-a situat la un nivel foarte redus, de 574.457 lei (128.075 euro) pana la ora 10:45. Titlurile Fondul Proprietatea au inregistrat cel mai mare rulaj din piata, cu 132.750 lei, si au scazut cu 0,4%, in timp ce Erste Group Bank (EBS) a avansat cu 0,5%, in urma unor operatiuni de 128.000 de lei, arata Mediafax.

Actiunile OMV Petrom (SNP) au inregistrat o corectie de 2,4%, dar pe un rulaj foarte mic, dupa ce marti au inchis in urcare cu 2,6%, avansul fiind determinat in principal de tranzactiile derulate pe finalul sedintei. Indicele sectorului energetic, BET NG, a scazut cu 1%, iar BET FI, compus din Fondul Proprietatea, si cele cinci SIF-uri, a coborat cu 0,4%. Pe segmentul deal al bursei nu au avut loc transferuri in prima ora.

Compania farmaceutica Ropharma (RPH) a anuntat, miercuri, ca va derula in perioada 15 ianuarie - 27 noiembrie un program pentru achizitia de actiuni proprii reprezentand pana la 10% din capital. Programul de rascumparare a fost aprobat de catre actionari la inceputul lunii noiembrie a anului trecut. Actiunile rascumparate ar urma sa fie alocate catre salariati si conducerea societatii.

Ropharma a selectat firma de brokeraj IEBA Trust pentru furnizarea de servicii in cadrul programului de rascumparare. Compania poate cumpara actiuni proprii la preturi variind intre 0,1 lei/unitate si 2 lei/unitate. Cotatia Ropharma a inchis marti la 0,35 lei/unitate, iar in deschiderea sedintei de miercuri a stagnat. Indicele BET XT a scazut cu 0,7%, iar BET BK cu 0,4%.

Citeste si:

BET XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, printre care titlurile bancii austriece Erste (EBS), SIF-urile si Fondul Proprietatea.

In Europa de Vest, principalele actiuni au deschis tranzactiile de miercuri in coborare, in urma scaderii titlurilor companiilor din energie, precum si pe fondul ingrijorarilor privind incetinirea cresterii economice la nivel global.

Banca Mondiala a redus prognoza de crestere economica din acest an, pe fondul inrautatirii estimarilor pentru economia europeana si chineza. La nivel global, economia va creste in acest an cu 3% si cu 3,3% in 2016, potrivit BM. Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a coborat cu 1,6%, FTSE 100 (Londra) cu 1,2%, iar DAX (Frankfurt) cu 1,3%.