Finantele intentioneaza sa vanda obligatiuni pe piete externe in S1

Finantele intentioneaza sa vanda obligatiuni pe pietele externe in prima jumatate a acestui an si incearca sa extinda maturitatea medie a datoriei prin vanzarea de eurobonduri cu termen de peste zece ani, a declarat Diana Popescu, director in cadrul Ministerului de Finante, pentru Bloomberg.

"Planuim o tranzactie in prima jumatate a anului. Planul nostru este sa extindem maturitatea la mai mult de zece ani", a afrimat Popescu. Aceasta nu a precizat suma pe care Romania vrea sa o atraga in urma emisiunii de obligatiuni, relateaza Mediafax.

Romania intentioneaza sa imprumute intre 2,5 miliarde si 3 miliarde de dolari de pe pietele internationale in 2015, pentru a acoperi datoria suverana si pentru a finanta deficitul bugetar. In luna octombrie a anului trecut, Romania a atras 1,5 miliarde de euro de pe pietele internationale, prin vanzarea de obligatiuni denominate in euro scadente la 10 ani, la un randament de 2,973% pe an, un nou minim istoric.

Romania pare ca urmeaza exemplul Slovaciei, prima tara din Europa de Est care a vandut eurobonduri in acest an, pe fondul scaderii randamentelor obligatiunilor suverane. Slovacia a obtinut 1,5 miliarde de euro prin plasarea datoriei, randamentul obligatiunilor situandu-se la minimul record de 1,442%. Randamentul obligatiunilor guvernamentale denominate in euro ale Romaniei, cu termen in 2024, au urcat vineri cu 0,2 puncte procentuale, la 2,16%.

Guvernul roman trebuie sa plateasca eurobonduri in valoare de 1 miliard de euro in luna martie, conform datelor Bloomberg. Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in luna septembrie a anului viitor si pe care autoritatile l-au tratat ca avand caracter preventiv, fara sa acceseze fonduri pana in prezent. Scopul intelegerii este de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Citeste si:
Coronavirus 25 februarie | Câte județe sunt în scenariul roșu
Coronavirus 25 februarie |...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri