Proiectul de lege privind plafonarea platilor in numerar, aflat la Camera Deputatilor, ar putea fi aprobat pana in iunie, iar exceptia de la aplicarea plafoanelor pentru platile de taxe si impozite va fi eliminata cand va intra in vigoare plata cu cardul la Trezorerie si administratiile publice.

"Proiectul de lege care se afla in Parlament cu privire la limitarea platii in numerar este de fapt o extindere a ceea ce exista in prezent in legislatie cu privire la limitarea platilor intre firme. Proiectul isi doreste sa extinda cumva aria de plafonari pentru toate categoriile de plati intre entitati cu personalitate juridica, sa includa pe langa aceste plafonari si relatiile intre persoana fizica-persoana juridica si intre persoane fizice pentru diverse plati de achizitii sau de servicii. Proiectul este in prezent in Camera Deputatilor, ne asteptam ca la inceputul sesiunii de primavara sa se reia discutiile in comisii si sa fie aprobat in plen pana la sfarsitul sesiunii parlamentare", a declarat marti secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice, Dan Manolescu, la o conferinta a PwC Romania, potrivit Mediafax.

Partenerul PwC pe consultanta fiscala Dan Anghel a amintit, la randul sau, ca proiectul nu prevede plafonarea pentru platile fiscale, considerand ca tocmai zona de plati fiscale ar trebui incurajata pentru a se realiza electronic, luand in considerare experienta altor state, unde colectarea a crescut dupa implementarea acestei modalitati de plata.

"In proiect se mentine o exceptie de la aplicarea acestor plafoane pentru platile de taxe si impozite pana la momentul in care proiectul pentru plata cu cardul in unitatile Trezoreriei si administratiei publice in general va fi implementat. Este un proiect inceput deja, ne dorim sa se implementeze cat mai repede si, daca acest lucru se intampla pana in momentul cand legea va iesi din Parlament, acea exceptie va fi eliminata, iar daca nu, se poate face acest lucru ulterior", a precizat Manolescu.

El a spus ca exceptia de a permite platile in numerar pentru taxe si impozite a fost pastrata pentru a a lasa contribuabilului toate variantele de a-si achita taxele si pentru ca acesta sa nu interpreteze o astfel de limitare ca o bariera pentru plata taxelor.

Guvernul a adoptat in aprile 2014 proiectul de lege care prevede limitarea platilor in numerar si pentru persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica la un plafon zilnic maxim de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

Totodata, proiectul stabilea limitarea incasarilor si platilor zilnice in numerar la 5.000 lei/persoana in cazul operatiunilor de plati in numerar sau de incasari in numerar efectuate de operatorii economici catre sau de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, restituiri sau acordari de imprumuturi sau alte finantari.

In plus, proiectul de lege vizeaza si limitarea operatiunilor de incasare in numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana dar si limitarea incasarilor si platilor in numerar efectuate intre persoane fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzactie.

Cei care incalca prevederile legii primesc amenzi in cuantum de 25% din sumele platite/incasate care depasesc plafoanele.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri