Peste 800.000 de persoane sunt in situatia de debitori neperformanti si ar putea beneficia de legea insolventei persoanelor fizice, a declarat astazi, la Comisia juridica a Camerei, Gheorghe Piperea, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa.

Gheorghe Piperea a spus ca o lege a insolventei persoanei fizice ar rezolva doar partial problema celor care au contractat credite in franci elvetiei si ca de aceasta ar putea beneficia peste 800.000 de persoane care sunt in situatia de debitori neperformanti, scrie Mediafax.

"Consider ca aceasta lege este absolut necesara. Era necesara aceasta regelementare inca din 2009.(...) Cursul de nesuportat pentru cei care au credite in franci elvetiei este insa o singura problema care poate fi rezolvata doar partial prin aceasta lege, pentru ca nu toata lumea, nu toti care au credite in franci elvetieni isi imagineaza ca isi pierd casele printr-o procedura de insolventa, ei vor sa ramana in casele pe care si le-au cumparat si vor sa ramana in contractele pe care le-au contractat, asa cum au fost facute in 2007. Nu doar cei care au credite in franci elvetieni sunt in masura sa beneficieze sau sa se supuna acestei reglementari, sunt peste 800.000 de persoane care sunt in situatie de debitori neperformanti, asta rezulta de la Biroul de credit si in consecinta si pe ei ii intereseaza sa se puna cumva sub o protectie a tribunalului", a explicat Gheorghe Piperea.

Gheorghe Piperea a mai spus ca a pune in aplicare o astfel de lege nu se poate face de pe o zi pe alta, fiind nevoie de personal specializat, de fonduri publice care sa suporte cheltuielile de procedura. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) este in favoarea acestui proiect, considerand ca "vine in intampinarea problemelor cu care se confrunta consumatorii, avand in vedere ca numarul de petitii este in continua crestere".

Din partea Consiliului Investitorilor Straini, Speranta Munteanu, a aratat ca este necesara constituirea unei institutii specializate in insolventa persoanei fizice, in caz contrar s-ar crea un dezechilibru economic. "Ne-am oferit serviciile pentru un studiu de impact. Din analizele dintr-un unghi mai larg pe care le-am facut, am ajuns la concluzia ca infrastructura nu este pregatita in momentul de fata sa preia implementarea unei astfel de legislatii.Un element care lipseste este o institutie specializata care sa faca analiza si sa dea informatia catre instante si administratorii judiciari cu privire la nivelul gradului de supraindatorare si la un nivel minim de trai decent pentru persoanel aflate in insolventa, fara o astfel de institutie s-ar crea un dezechilibru economic", a spus Speranta Munteanu.

Comisia juridica s-a reunit, miercuri, pentru a discuta pe tema insolventei persoanei fizice. La discutii au fost prezenti si reprezentanti ai institutiilor implicate. Comisia a decis sa constituie o subcomisie care sa lucreze pana luni la forma unui proiect de lege privind insolventa persoanelor fizice, impreuna cu reprezentanti ai institutiilor interesate, CSM, MJ, ARB, BNR, ANPC, iar apoi membrii comisiei sa inceapa dezbaterea pe aceasta forma.

Membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe care proiect de lege, din cele 4 aflate la comisie, sa lucreze si sa adauge amendamente din celelalte, reprezentantii PNL sustinand ca trebuie sa se inceapa cu proiectul PNL din 2010, in timp ce PSD sustine proiectul din 2014 al deputatului PSD Ana Birchall. Biroul Permanent a decis, marti, convocarea comisiei juridice pentru insolventa persoanei fizice, la solicitarea PNL pentru o sesiune extraordinara a Parlamentului pe aceatsa tema.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri