Bancpost, controlata de grupul elen Eurobank, a anuntat ca dobanzile la creditele in franci vor fi mai mici cu 0,80 puncte procentuale pentru toti clientii sai persoane fizice la imprumuturile cu dobanda variabila, in contextul in care ratele Libor in franci (foto jos) s-au prabusit dupa anuntul de acum doua saptamani al Bancii Centrale a Elvetiei.

Aceasta masura se va aplica incepand din data de 29 ianuarie 2015 si va fi valabila pana la urmatorul termen de revizuire a dobanzii, conform clauzelor stipulate in contractul fiecarui client. In plus, Bancpost isi sprijina clientii care intampina dificultati la plata ratelor prin solutii individuale.

"Bancpost va continua sa ofere si solutii pe termen lung, bazate pe optiunile si nevoile fiecarui client. Aceste solutii au inceput sa fie oferite de banca inca din 2009, iar in prezent includ restructurarea, conversia de moneda si prelungirea perioadei de creditare.", potrivit bancii.

Ce banci au in portofoliu credite in franc

Banca Nationala a estimat o pierdere contabila de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 banci comerciale care au in portofoliu credite in franci elvetieni, daca s-ar aplica la portofoliul existent conversia in lei la cursul de la momentul acordarii imprumutului. Din totalul celor 75.000 de persoane care figureaza cu credite in franci elvetieni, o pondere de 32% se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Piraeus Bank, 11% la Raiffeisen Bank, 7% la Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.

In cazul OTP datele nu sunt relevante, intrucat banca a externalizat aproape intreg portofoliul de credite in franci elvetieni catre un vehicul special, inregistrat in Olanda. Pentru creditele externalizate, banca realizeaza in prezent doar serviciul de colectare a creantelor. Chiar daca bancile ar fi putut avea castiguri din aprecierea francului, in conditiile in care dobanzile si comisioanele aduceau venituri mai mari prin transformare in lei, iar la creditele pe termene lungi (25-30 de ani) rambursarea principalului era mica in primii ani, conversia la cursul istoric ar insemna o depreciere imediata a valorii nominale a imprumutului.

Un nou curs istoric pentru francul elvetian

Creditele in franci elevetieni au debutat pe piata locala in 2005, iar datele BNR indicau pentru finele anului 2008 un sold al acestor imprumuturi de aproximativ 12 miliarde de lei, echivalentul a 4,5 miliarde franci (la cursul de la sfarsitul anului, de 2,6717 lei/franc). In noiembrie 2014, soldul imprumu¬turilor in franci acordate populatiei era de circa 8 miliarde lei. Francul s-a apreciat puternic in utlimele zece zile, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la pragul minim stabilit pentru cursul de schimb, de 1,2 franci/euro.

In utlima sedinta a saptamanii trecute, moneda elvetiana a atins un nou maxim istoric, de 4,5817 lei/franc. Comparativ cu nivelul anuntat de BNR anterior deciziei Bancii Elvetiei, francul se afla in crestere cu 22,5% fata de leu. La scurt timp dupa aprecierea puternica a francului elvetian pe pietele internationale, Guvernul a initiat discutii, prin intermediului ministrului Finantelor, Darius Valcov, atat cu reprezentantii BNR, cat si cu partidele parlamentare, pentru a vedea ce solutii pot fi propuse pentru protectia debitorilor cu credite in franci elevetieni.

Sursa foto: Franc elvetian, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri