Agricultura constituie de peste doua decenii o ramura a economiei slab dezvoltata si mult prea putin finantata de catre bancile comerciale din Romania. Insa, odata cu revenirea din anii de criza IFN-urile, si mai precis societatile de leasing financiar, considera tot mai mult acest sector drept o nisa de dezvoltare a operatiunilor, finantarea afacerilor din agricultura avand un grad ridicat de multiplicare.

"Exista segmente aferente agriculturii care ar putea fi foarte bine accesate in vederea finantarii fermierilor de catre societatile de leasing, precum irigarea, silozare sau industria de ingrasaminte. Daca irigatiile pot imbunatatii semnificativ activitatea agricola prin eliminarea riscului de seceta, pe segmentul de ingrasaminte pot fi finantate utilaje de ambalare si transport, de exemplu. Pot fi acordate, de asemenea, finantari pentru dezvoltare in legumicultura sau pentru amenajarea de livezi", spune Felix Daniliuc (foto jos), presedintele ALB Romania si CEO in cadrul Raiffeisen Leasing IFN.

Felix Daniliuc, CEO, Raiffeisen Leasing IFN

Analiza comparativa a structurii de finantare pentru companii a bancilor fata de cea a institutiilor financiare nebancare (IFN-uri) denota o strategie diferita de finantare, astfel IFN-urile se axeaza pe finantarea serviciilor si a agriculturii, iar bancile favorizeaza companii din industria prelucratoare si constructii. De exemplu, anul trecut, in comparatie cu 2013, s-a inregistrat o crestere a finantarii echipamentelor agricole de catre societatile de leasing de la 23% la 26%, in tendinta similara cu finantarea echipamentelor destinate industriei de prelucrare a lemnului (crestere de la 4% la 5%), cu finantarea echipamentelor medicale (de la 5% la 6%) si cu industria alimentara (de la 5% la 7%).

In acelasi timp, ponderea finantarii echipamentelor destinate altor industrii este in scadere dupa cum urmeaza: sectorul constructiilor de la 17% la 14%, finantarea tehnologiei din domeniul energiei de la 14% la 3% si industria service-urilor auto (de la 3% la 1%). Ca urmare, in ultimii ani, structura de finantare a echipamentelor a suferit modificari importante, care sunt corelate cu evolutia diferitelor sectoare economice. Astfel, leasing-ul pentru echipamente de constructii s-a contractat substantial in perioada de criza, din cauza dificultatilor pe care le intampina sectorul constructiilor.

Pierd pe constructii, dar castiga in agricultura

"In 2009, o pondere 46% din volumele finantate prin leasing financiar era reprezentata de finantarea echipamentelor din constructii. Acum sunt alte volume, intr-un context de stabilizare al pietei de leasing in raport cu economia. Exista astfel o dispersie mai mare, nu o concentrare asa cum se intampla in 2009, pentru ca acea concentrare a fost cea care pe noi, pe langa autovehicule, ne-a dus in situatia de a fi industria cu cea mai mare scadere pe timp de criza: 70%, de la un an la celalat. Un alt element pozitiv care se contureaza din luna noiembrie este agricultura, care a crescut de la 23% la 26% ca pondere in finantari", apreciaza Felix Daniliuc.

Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB)

Pe langa finantarea propriu-zisa a activelor, societatile de leasing spun ca, spre deosebire de alte produse de finatare, incearca sa ofere si know-how clientilor, iar prin structura contractului de leasing, care pastreaza posesia asupra bunului in curtea creditorului, se urmareste nu numai riscul financiar al clientului ci si al valorii reziduale. "Pornind de aici, trebuie sa urmarim ce inseamna pentru clientul nostru sa fie solvabil pe durata contractului de leasing. Ce produce el? Care este plus-valoarea sa? Asadar, contractul de leasing este cel care scoate in evidenta valoarea economica a obiectului contractului. Nu vorbim despre o suma de bani, ci de implicarea noastra prin valoarea economica a acelui bun si prin urmarirea utilizarii si a amortizarii sale", arata Adriana Ahciarliu (foto sus), secretarul general al ALB.

Agricultura si consultanta in leasing

"Aici apare serviciul de consultanta pe care il oferim clientilor atunci cand ei doresc sa-si cumpere un activ, care le depaseste capacitatile de productie si pe care noi putem sa le estimam in alte standarde financiare si de optimizare in asa fel incat sa existe o situatie win-win", mai spune Adriana Ahciarliu.

Razvan Diaconescu, CEO Impuls Leasing IFN

"Daca ii ajutam sa-si achizitioneze echipamente mai noi, fermierii vor avea si o rentabilitate mai mare. Daca au un randament ridicat, atunci vor avea si cheltuieli mai mici. Pretul la care vor vinde la marii traderi va fi mai apropiat cu valoarea care i-a costat pe ei productia si atunci nu se vor mai plange ca sunt nevoiti sa vanda la preturi foarte mici sau ca nu au cui. Bineinteles, ca nu au toti bani, pentru ca nu sunt oameni bogati in agricultura. Si aici ii putem ajuta cu valori reziduale mai mari, cu rate semestriale sau sezoniere", spune, de asemenea, Razvan Diaconescu (foto sus), CEO, Impuls Leasing.

Razvan Diaconescu a oferit ca exemplu in acest sens cazul unui client cu activitate in floricultura. "Am avut un client pe segmentul de floricultura, care producea flori la fiecare doua luni. Si avea nevoie pentru a-si dezvolta afacerea de un utilaj de irigatii. Astfel, ne-am inteles cu acest client sa existe o rata la doua luni, in functie de ciclul de vanzare. Nu aveau rost rate sezoniere".

Mai mult, daca exista o forma juridica de asociere atunci fermierii beneficiaza si de deductibilitate totala, in ceea ce priveste costul finantarii. "Ii ajutam nu numai cu finantare, ci le oferim si know-how. De exemplu, daca un client solicita o finantare pentru un tractor de 100 de cai putere si acesta spune de dispune numai 10 hectare, incercam sa-i explicam faptul ca acel activ ii depaseste capacitatea de productie, in contextul in care un tractor poate fi utilizat o luna in primavara si inca una in toamna. Pe de alta parte, daca mai are inca 10 prieteni, in restul perioadei se poate concenta pe legumicultura sau pe viticultura pe hectarele altor fermieri", arata Razvan Diaconescu.

IFN-urile vor putea cofinanta proiectele din agricultura

Institutiile financiare nebancare, inclusiv companiile de leasing, vor putea sa acorde cofinantari pentru proiectele din domeniul agriculturii care beneficiaza de fonduri europene in programul 2014-2020, dupa ce Ministerul Agriculturii va semna zilele urmatoare un protocol cu asociatia ALB Romania.

Adriana Ahciarliu a aratat ca expertii juridici ai asociatiei au lucrat impreuna cu reprezentantii ministerului pe textul de directiva care trebuie implementata si la proiectul de protocol intre cele doua entitati. Pe datele actuale, cofinantarea in sistem leasing prezinta dezavantajul unei durate scurte a contractului, de maxim doi ani, cat reprezinta faza de implementare a proiectului, reprezentantii ALB solicitand ministerului ca perioada contractuala sa fie extinsa si pe durata monitorizarii, astfel incat dreptul de proprietate sa fie transferat la finalul acesteia.

"La acest moment al discutiilor, leasingul este recunoscut doar pe perioada de implementare. Finantarea este recunoscuta pe doua perioade distinct, cea de implementare si cea de monitorizare. Prima merge pana la maxim doi ani, leasingul este recunoscut ca sursa de cofinantare, cu impunerea transferului de proprietate cu 60 de zile inainte de termenul de implementare, ceea ce face leasingul neatractiv din cauza perioadei mai scurte, conditii in care rata de plata va fi destul de mare pentru client", a spus Adriana Ahciarliu.

In schimb, perioada de monitorizare ajunge pana la 4-5 ani, astfel ca asociatia a propus ca transferul de proprietate sa se realizeze cu 60 de zile inainte de incheierea perioadei de monitorizare. "A ramas in textul protocolului pe care-l asteptam semnat de minister ca acest aspect sa devina text renegociabil in faza a doua a acestui instrument. (...) Vom porni in formula care este acum, cu recunoasterea IFN-urilor din Registrul Special al BNR ca parteneri in cofinantare de catre minister, iar pentru leasing maxim 2 ani perioada de implementare, urmand ca in viitorul apropiat sa lucram cu MADR la o solutie de prelungire a contractelor de leasing pana la finele perioadei de monitorizare", a punctat secretarul general.

Ministerul Agriculturii le-a transmis celor de la ALB ca impunerea perioadei pentru contractul de leasing provine din textul de directiva, aspect analizat ulterior de asociatie, care nu a regasit aceasta impunere, urmand sa solicite in perioada urmatoare un punct de vedere de la Comisia Europeana. IFN-urile sunt pregatite sa inceapa derularea programului in martie, insa ministerul trebuie sa mai lucreze la proceduri. Firmele de leasing au mai participat la programele de cofinantare pana in 2009, cand au fost excluse.

Piata de leasing financiar din Romania a inregistrat la 31 decembrie 2014 un volum total nou finantat in valoare de 1 324 milioane euro, in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada a anului 2013. Distributia pe tipuri de active finantate a fost urmatoarea: 76% (1 001 milioane euro) autoturisme si vehicule comerciale, 21% (282 milioane euro) echipamente si 3% (41 milioane euro) imobiliare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri