Exista un interes ridicat din partea societatilor de leasing pentru agricultura, motiv pentru care acestea vor migra tot mai mult cu finantari adresate fermierilor pentru achizitia de echipamente si utilaje agricole, in contextul in care Romania nu dispune de multe industrii competitive, iar agricultura are potential de crestere.
"Spuneam in urma cu doi ani ca domeniile de interes pentru perioada urmatoare vor fi agricultura, energiile regenerabile si sectorul de echipamente medicale. Astazi, agricultura ramane in continuare un domeniu de interes si s-a vazut in 2011 ce rol important poate avea in economia unei tari. De aceea, este nevoie de suport si incurajare a agriculturii, pentru ca in momentul de fata, este un domeniu subtehnologizat. Ma refer la subdomenii ale agriculturii, unde exista interes si potential de investitii, precum: irigatii, capacitati de silozare si depozitare s.a.m.d.", apreciaza Felix Daniliuc (foto), directorul general al Raiffeisen Leasing.

Astfel, daca acum doi ani volumul finantarilor prin leasing a echipamentelor in sectorul agricol nu depasea 89 de milioane de euro, adica 8% din totalul finantarilor acordate de societatile de leasing, in 2011 aceasta pondere a urcat la 24% si insumeaza mai mult de 320 de milioane de euro din total, potrivit datelor publicate de Asociatia Societatilor Financiare (ALB Romania).

Seful Raiffeisen Leasing a adaugat ca, desi exista un interes foarte mare al companiilor de leasing pentru agricultura, este greu de spus daca numai prin acest demers se poate incuraja dezvoltarea acestui sector. In acelasi timp, IMM-urile au inceput sa se gandeasca nu doar la zona de intermediere si de transporturi, ci si la partea de creare de valoare adaugata. "Am decis in 2010 sa sustinem proiectele de finantare pentru agricultura, iar in 2011 am inceput sa vedem si roadele. Practic, am venit cu un produs dedicat de finantare structurat pe trei rate sezoniere, pentru a nu incarca lunar fermierul. De aici am primit cele mai multe solicitari".

Raiffeisen Leasing a finantat anul trecut proiecte in valoare totala de aproape 5 milioane de euro destinate agriculturii, pentru care a incheiat un numar total de aproximativ 100 contracte. Cu tot cu finantarile dedicate sectorului agricol, in prezent, compania are in portofoliu un numar de peste 2.000 de clienti IMM.

Agricultura si potentialul sau etern neexploatat


Agricultura, eterna speranta a economiei romanesti, ramane, in continuare, doar un deziderat. Romania, a cincea tara din Uniunea Europeana in functie de suprafata arabila, esueaza de mai bine de zece ani in a rezolva problemele agriculturii. De ani de zile vorbim despre potentialul urias pe care il are agricultura si care asteapta sa fie deblocat, dar investitiile intarzie sa apara.

Mult laudatul potential al agriculturii romanesti se regaseste, in special, in oferta de teren ieftin si de vastele zone arabile, alaturi de buna calitate a solului. Pe de alta parte, punctele slabe ale agriculturii vizeaza fragmentarea terenurilor, valoarea mica a investitiilor, populatia imbatranita si nivelul de subzistenta, dar si lipsa unor mecanisme eficiente de distributie.

Desi pe un trend descendent in ultimii 20 de ani, agricultura romaneasca detine inca o pondere importanta in PIB comparativ cu alte tari din CEE sau Zona Euro (circa 7% in Romania fata de 4% in Polonia si Ungaria sau 2% in Franta). Potentialul este insa mare, Romania situandu-se pe locul cinci in EU 27 din punct de vedere al suprafetei arabile. In 2010, tara noastra s-a clasat in top 10 producatori de porumb la nivel mondial cu o productie de peste 9 milioane de tone intr-un an cu conditii meteo favorabile.

La jumatatea anului trecut, fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, estima faptul ca suprafata cultivata va ajunge la aproximativ 7 milioane de hectare in 2011, fata de 5 milioane de hectare cat a fost in anul precedent, in conditiile penalitatilor in cazul nelucrarii terenurilor agricole. Jumatate din terenul arabil din Romania (mai exact 53%) este impartit in suprafete mai mici de 10 hectare. Doar circa 30% din terenul arabil de pe plan local este divizat in suprafete mai mari de 100 de hectare.

Romania ocupa locul 3 in Europa dupa suprafata pe care se cultiva cartofi, dar productivitatea in acest domeniu se afla sunt media europeana. De asemenea, Romania se claseaza pe primul loc in UE la suprafata cultivata cu floarea soarelui, dar se afla abia pe locul 5 ca volum al productie. La o productivitate similara cu zona euro, Romania si-ar putea dubla productia si tripla exporturile.

Cu toate acestea, in Romania se folosesc numai 40.000 de tractoare, dintre care 75% au o vechime de cel putin cinci ani, in timp ce in Polonia se utilizeaza 220.000 tractoare, la o suprafata agricola cultivata similara. Tot in Romania revin 3,2 tractoare la 100 de gospodarii, in timp ce acest raport este de 11,9 in Ungaria, 43,9 in Polonia si 70,9 in Cehia. Pentru combine, mecanizarea este si mai redusa, revenind 1,1 combine la 100 gospodarii, fata de 33,7 in Cehia si 43,5 in Polonia.

Focus pe IMM-uri


Felix Daniliuc mentioneaza ca prioritatea companiei in acest an o reprezinta atragerea unui numar cat mai mare de clienti. "In 2012 volumele de finantari nu vor reprezenta o prioritate, desi ele se vor realiza implicit, odata ce vom creste puternic pe numar de contracte. Asadar, targetul companiei pe anul acesta este sa am o crestere de 50% a numarului de clienti finantati comparativ cu 2011".

El a adaugat ca, "intr-o maniera didactica si personala", intentioneaza sa se implice mai mult in educarea financiara a IMM-urilor prin intermediul mai multor initiative, in cadrul Romanian Business Leaders Summit (RBLS), organizatie formata din intreprinzatori si manageri de multinationale si firme romanesti. "O sa scoatem un ghid al antreprenorului, prin care dorim sa oferim solutii de educatie financiara. Este nevoie de plantarea unui embrion de gandire strategica ce ar ajuta foarte mult IMM-urile. Si la Raiffeisen Leasing, obiectivul nostru in 2012 - 2013 il reprezinta IMM-urile".

Daca agricultura ramane in continuare de interes pentru societatile de leasing, in sectorul energiilor regenerabile exista doar asteptari moderate, deoarece din punct de vedere legislativ, lucrurile in continuare treneaza. Astfel, desi exista jucatori care au solicitat finantari, acestea se pozitioneaza ca modalitati de creditare in cazul unui poiect. De obicei, banca vine cu finantare de achizitii de teren, iar societatea de leasing finanteaza echipamente. Asteptari moderate raman si in leasing-ul medical, desi potentialul este ridicat. Pentru o societate de leasing conteaza ca acest potential sa se regaseasca in volume de finantare, dar care in prezent nu este incurajat de cadrul legislativ.

"Tot in 2010 spuneam clar ca trebuie sa ne axam pe echipamente. De ce? Pentru ca finantarea de echipamente influenteaza in mod pozitiv si direct economia, prin finantarea IMM-urilor. Leasing-ul, comparativ cu celelalte forme de finantare este cel mai puternic legat de economie. Reprezinta un barometru foarte bun cu privire la economie si o oglinda fidela a mersului acesteia, pentru ca tot ceea ce noi finantam se regaseste in economie. Intrucat noi suntem o companie care finanteaza cu precadere IMM-uri si corporatii, pot sa-mi dau seama care industrie incepe sa performeze in economie, pentru ca de acolo vin cererile, in momentul respectiv", afirma Felix Daniliuc.

Referitor la infrastructura, directorul general al Raiffeisen Leasing vede, de asemenea, un potential imens pentru finantarea de echipamente. "Chiar daca agricultura este de interes, pe termen scurt vom vedea foarte clar si o cerere de echipamente in domeniul constructiilor. Acesta ramane in continuare un domeniu foarte efervescent in care exista foarte multa agitatie si interes. Ma refer la calitatea drumurilor si la nevoia de investitii in infrastructura, pentru tot ce inseamna reabilitari, reamenajari, parcuri etc. Exista chiar o directie strategica a tarii in atragerea de fonduri europene".

Crestere cu 84% a bunurilor finantate



Raiffeisen Leasing a finantat bunuri in valoare totala de 97,6 milioane euro in 2011, inregistrand o crestere cu 84% comparativ cu 2010 si un numar de 1.975 noi contracte de leasing, a anuntat compania. Compania s-a clasat astfel pe locul 2 in topul companiilor de leasing din sistemul bancar, cu o cota de piata de 11%, conform datelor Asociatiei Societatilor Financiare din Romania.

Comparativ cu anii 2009 si 2010, Raiffeisen Leasing a obtinut un profit net de 1,4 milioane euro. Distributia pe tipuri de active finantate in 2011 a fost astfel impartita: echipamentele au reprezentat 29%, vehiculele comerciale si autoturismele 65%, iar leasingul imobiliar 6%. Produsul de leasing a fost integrat in gama de produse a Raiffeisen Bank, forta de vanzare a bancii avand o contributie de 47% in totalul contractelor de leasing incheiate.

"Criza a oferit cateva lectii, pe care companiile de leasing le-au invatat. Una dintre ele a fost tocmai situatia in care au trebuit sa gestioneze vanzarea unui numar foarte mare de masini recuperate. Atunci jucatorii au ajuns la concluzia ca trebuie sa fie mai atenti la ceea ce finanteaza, astfel incat sa le fie usor sa si revanda. Acest lucru a fost cu totul nou pentru companiile de leasing pentru ca rolul lor era sa finanteze bunuri", declara Felix Daniliuc, in urma cu un an pentru Wall-Street.ro.
Situatia bunurilor recuperate de companie, in perioada anilor 2010 si 2011 este prezentata in tabelul alaturat, unde se observa scaderi pe toate liniile de finantare.

Raiffeisen Leasing este membra a grupului financiar austriac Raiffeisen si activeaza pe piata romaneasca din anul 2002. Compania este membra a Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB) incepand cu anul 2004.

Cine este Felix Daniliuc


Felix Daniliuc (45 de ani) a fost numit in functia de director general al Raiffeisen Leasing incepand cu anul 2010, dupa o activitate de patru ani in cadrul Raiffeisen Bank, cand a ocupat pe rand functiile de director de retail grup si director de vanzari directe. A activat, de asemenea, pana in 2005 in cadrul Bancii Tiriac, si anterior ING Bank NV - sucursala Bucuresti.

Directorul general al Raiffeisen Leasing detine, totodata, calitatea de Ambasador in cadrul Romanian Business Leaders Summit (RBLS).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri