Cursul euro anuntat de BNR a crescut miercuri cu 0,7 bani, la 4,4459 lei, iar dolarul a urcat cu 0,43 bani, la 4,1848 lei. Pietele financiare sunt precaute inainte ca Rezerva Federala a SUA (Fed) sa anunte concluziile unei sedinte de politica monetara de doua zile.

Marti, BNR a anuntat un curs pentru euro de 4,4389 lei, iar pentru dolar de 4,1805 lei, dupa o scadere de 3,02 bani, de la maximul record de 4,2107 lei inregistrat luni de moneda americana. Referinta pentru francul elvetian a crescut cu 0,35 bani, de la 4,1709 lei la 4,1744 lei, scrie Mediafax.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Aproape de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era tranzactionat in piata interbancara locala la 4,4454 lei, fata de 4,4440 lei pe finalul zilei precedente.

"Moneda romaneasca a scazut marti in fata euro, posibil pe fondul miscarilor negative din piata de obligatiuni. (...) Tendinta ar trebui sa continue si astazi si leul s-ar putea deprecia peste 4,45 lei/euro, in asteptarea indiciilor Rezervei Federale cu privire la viitorul politicii monetare a SUA. Probabil se va renunta la asocierea cuvantului «rabdare» cu viitoarele majorari de dobanda cheie. Pentru un activ mai riscant precum leul, perspectiva intaririi politicii Fed (ING anticipeaza prima crestere a dobanzii cheie in iunie) ar putea genera presiuni semnificative de depreciere, amintind de miscarile din mai-iunie 2013. Cu toate acestea, volatilitatea ar putea fi limitata, intr-o anumita masura, de interventii valutare. Fed va transmite comentariile cu privire la politica monetara dupa ora 18:00 GMT (20:00, ora Romaniei, n.r.)", se arata intr-o nota catre analisti si investori a economistilor ING Bank Romania.

Cursul maxim la care au fost operate tranzactii a fost inregistrat la 4,4471 lei/euro, in jurul orei 11:30, in timp ce minimul a ramas cel din deschidere, de 4,4415 lei/euro. In regiune, forintul a crescut cu 0,1%, iar zlotul a scazut cu 0,2%.

Pe pietele externe, dolarul s-a depreciat cu 0,2%, la 0,9414 euro, iar francul elvetian a urcat cu 0,2%, la 0,9397 euro. Miercuri se incheie o sedinta de doua zile a Rezervei Federale, de la care investitorii asteapta un pas important catre o eventuala trecere la majorarea dobanzilor bancii centrale americane, pentru prima data in aproape noua ani.

Mai multe rapoarte bune privind piata muncii au creat asteptarea ca Rezerva Federala sa renunte la formularea ca va avea rabdare in privinta schimbarii politicii monetare, urmand probabil sa conditioneze o crestere a dobanzilor de evolutia economiei, in special de ritmul inflatiei. Rata de politica monetara a Rezervei Federale se afla in banda de variatie 0-0,25% inca de la sfarsitul anului 2008, in timp ce ultima majorare de dobanda a avut loc la mijlocul anului 2006.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut la 0,23% - 0,59% pe an, de la 0,21% - 0,57% pe an marti. Ratele pentru plasamentele saptamanale au urcat la 0,26% - 0,70% pe an, fata de 0,25% - 0,67% pe an in sedinta anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a crescut la 1,31% pe an, de la 1,28% pe an marti.

Sursa foto: Balanta euro-dolar/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri