"Legea plafonarii comisioanelor interbancare a fost aprobata in plenul Parlamentului si va fi transmisa presedintelui pentru promulgare. Trebuie sa ne asiguram ca reusim sa implementam in mod clar legislatia", a afirmat Chiritoiu la conferinta Mediafax Talks about Competition. El spera ca in urmatoarele luni, dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, sa fie aprobate si normele de aplicare, astfel incat anul viitor, cand intra in vigoare aceste prevederi si la nivel european, legislatia sa fie aplicata coerent la nivel national, arata Mediafax.

Parlamentul European a aprobat saptamana trecuta un proiect de regulament propus de CE privind plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu carduri, masura estimata sa genereze economii anuale de aproape 6 miliarde de euro pentru comercianti si de 730 milioane de euro pentru consumatori.
Regulamentul are nevoie si de aprobarea formala a Consiliului UE. Documentul stipuleaza plafonarea comisioanelor pe care bancile le incaseaza la procesarea tranzactiilor cu carduri la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, atat pentru tranzactiile transfrontaliere, cat si pentru operatiunile nationale.

In Romania, legea pe aceasta tema stipuleaza si limitarea incasarilor si platilor zilnice in numerar efectuate de operatorii economici catre sau de la persoane fizice, la 5.000 lei/persoana, respectiv 10.000 lei/persoana.
Proiectul de lege a starnit reactii aprinse din partea procesatorilor de carduri. Reprezentantii celor doua mari companii de carduri, MasterCard si Visa, au reactionat imediat dupa lansarea publica a proiectului, avertizand asupra efectelor negative care ar putea aparea in urma reducerii comisioanelor interbancare. Pe de alta parte, reprezentantii marilor retaileri au cerut aplicarea imediata a reducerilor de comisioane, spunand ca piata cardurilor ar fi profitabila pentru banci chiar si in absenta comisioanelor.