Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, are aproape 340.000 lei in conturi, bijuterii de peste 62.000 euro, trei terenuri intravilane, o casa, un apartament, o casa de vanzata si o colectie numismatica de 40.000 euro. De asemenea, Mugur Isarescu detine compania SC Mar SRL, cu peste 40 de hectare de vie la Dragasani.

Potrivit ultimei declaratii de avere, din noiembrie 2014, publicata pe site-ul BNR, Mugur Isarescu - a carui avere este verificata de ANI - are doua terenuri, unul agricol si unul intravilan, in comuna Gruiu, sat Silistea Snagovului, cumparate in 1994 si 2004, in suprafata de peste 14.610 metri patrati, si detinute impreuna cu sotia sa. Tot impreuna cu sotia sa, Mugur Isarescu mai detine un teren intravilan in Bucuresti (Sectorul 1), de 33 de metri patrati, cumparat in 2012, aferent apartamentului achizitionat in acelasi an, potrivit Mediafax.

De asemenea, el mai mentioneaza in declaratia de avere un teren intravilan de peste 220 de metri patrati in localitatea Dragasani din judetul Valcea, cumparat in 2003, pe numele sotiei sale, precizand ca aceasta suprafata este aferenta casei sale de vacanta din aceeasi localitate. Isarescu are si o casa de 260 de metri patrati construita in anul 2000, in comuna Gruiu, sat Silistea Snagovului din judetul Ilfov, o casa de vacanta in suprafata de 88,8 metri patrati construita in anul 2003 la Dragasani, precum si un apartament de 127,23 de metri patrati, in Bucuresti, cumparat in 2012.

Guvernatorul BNR mentioneaza in declaratia de avere si un autoturism Eagle cumparat in 1993, precum si o barca cu motor cumparata in 2004. De asemenea, el declara bijuterii dobandite in perioada 1976-1989, in valoare de 7.930 de euro, precum si bijuterii dobandite in perioada 1990-2014, in valoare de 54.100 de euro. Guvernatorul Bancii Nationale mai precizeaza in declaratia de avere si o colectie numismatica in valoare de 40.300 de euro, dobandita in perioada 1990-2014, precum si tablouri si icoane in valoare de 17.300 de euro si vesela de argint de 3.000 de euro, toate dobandite in aceeasi perioada - 1990-2014. Isarescu mai mentioneza si tablouri, icoane si bunuri sub forma de metale pretioase in valoare totala de 7.000 de lei, dobandite in perioada 1976-1989.

Mugur Isarescu mai mentioneaza in declaratia de avere sase conturi in lei, in care are peste 339.000 de lei si trei conturi in euro, cu suma totala de peste 39.000. De asemenea, Isarescu are si sapte depozite bancare - trei in euro si patru in dolari -, in care detine peste 19.200 de euro si aproape 18.000 de dolari.

In declaratia de avere, Isarescu scrie si ca a acordat un imprumut in nume personal de 250.882 de lei societatii SC Mar SRL, la care este actionar majoritar, avand 79,40% din actiuni, cu o valoare a actiunilor de 1.159.600 de lei din capitalul total de 1.460.400 de lei. In declaratia de avere anterioara, din iunie 2014, el preciza ca detine 99,98% din actiunile SC Mar SRL. Firma Mar SRL, detinuta de Isarescu, are circa 40 de hectare de vie la Dragasani, in judetul Valcea.

Ce venituri are Mugur Isarescu

In ceea ce priveste veniturile, sunt mentionate doar sumele obtinute ca presedinte sectie la Academia Romana - 34.428 lei si ca profesor la ASE - 896 lei, fara a fi precizat salariul incasat ca guvernator al BNR. El a obtinut, de asemenea, 113 lei din dividende la Lafarge Ciment Romania, aceeasi suma fiind obtinuta, tot din dividende la aceeasi societate, de catre sotia sa, Elena Isarescu. Aceasta declara si o pensie anuala de 7.416 lei, precum si venituri din produse agricole, valoarea acestora nefiind insa mentionata.

In ultima sa declaratie de interese, tot din noiembrie 2014, Mugur Isarescu scrie ca este actionar la Lafarge Ciment, cu 40 de actiuni in valoare de 100 de lei, precum si la SC Mar SRL din localitatea Dragasani (Valcea), unde mentioneaza ca are 54,01%, fata de 79,40 % din actiuni, cat mentionase in declaratia lui de avere.

Agentia Nationala de Integritate verifica averea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, dupa ce a primit recent o sesizare in acest sens, au declarat vineri, pentru Mediafax, surse din cadrul ANI. Sursele citate au precizat ca Agentia Nationala de Integritate a inregistrat in urma cu aproximativ doua saptamani sesizarea in care se solicita verificarea averii guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Sesizarea a fost trimisa de Asociatia Parakletos, care arata ca Mugur Isarescu ar avea un credit la Volksbank, pe care l-ar fi trecut in declaratia de avere din 2007, insa in declaratiile ulterioare ar fi notat doar creditul de aproape 700.000 de lei, fara a mai mentiona numele bancii, potrivit relatarilor din presa. Asociatia Parakletos, condusa de avocatul Gheorghe Piperea, a solicitat ANI, printr-o sesizare trimisa in 18 februarie, sa stabileasca daca situatia "atrage vreo stare de incompatibilitate sau vreun conflict de interese intre calitatea domnului Mugur Isarescu de debitor al bancii Volksbank si aceea de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei", potrivit documentului obtinut de Mediafax.

Verificarile ANI si creditul lui Mugur Isarescu la Volksbank

Guvematorul BNR a negat, intr-o conferinta de presa de la inceputul lunii februarie, ca a contractat vreodata un credit de la Volksbank. Ulterior, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului, a revenit cu precizarea ca Isarescu nu si-a amintit de imprumutul in cauza intrucat intre timp l-a refinantat la UniCredit si l-a rambursat integral ulterior. Potrivit declaratiei de avere a lui Isarescu aferenta anului 2007, acesta avea in 2006 un credit de la Volksbank in in valoare de 698.617 lei, pe o perioada de 10 ani, cu scadenta in 2016. In declaratiile de avere din 2008 si 2009 nu se mai specifica numele bancii, ci doar "o institutie de credit din Romania", insa perioada de creditare era aceeasi, iar soldul similar.

In declaratia de avere din 2010 nu se mai mentioneaza niciun credit, creditul fiind probabil rambursat in 2009. Vasilescu a precizat la acel moment ca numele bancii creditoare nu a mai fost specificat in declaratiile de avere ulterioare ale guvernatorului BNR, ca urmare a unei intelegeri intervenite intre Banca Nationala a Romaniei si Agentia Nationala pentru Integritate, intelegere care a "cazut" in 2013.

Ca urmare, asociatia Parakeltos a solicitat ANI sa confirme daca a existat un acord intre institutie si BNR in baza caruia s-ar fi acordat derogari personalului Bancii Nationale in privinta completarii declaratiilor de avere si, daca au fost acordate derogari, sa specifice temeiul legal care a stat la baza acestora.

ANI a trasmis, printr-un raspuns datat 30 martie, ca cererea "avand ca obiect evaluarea averii si respectarii regimului juridic al conflictetor de interese de catre Isarescu Mugur, se afla in curs de solutionare", rezultatul urmand sa-l comunice dupa finalizare. Mugur Isarescu, doctor in stiinte economice, este guvernator al Bancii Nationale a Romaniei din septembrie 1990 si presedinte al Consiliului de Administratie. In 1990, numirea sa a fost facuta de catre Guvern, iar din 1991 a primit mandat din partea Parlamentului, care a fost reinnoit de trei ori pana in prezent, cu o durata de cinci ani, respectiv in decembrie 1998, noiembrie 2004 si octombrie 2009.

Isarescu a fost prim-ministru al Romaniei in perioada decembrie 1999 - decembrie 2000, iar pana sa fie numit guvernator a ocupat timp de sase luni pozitia de secretar cu probleme economice si monetare al Ambasadei Romaniei la Washington, de unde a fost rechemat de presedintele de atunci, Ion Iliescu. El este membru in Consiliul General al Sistemului European al Bancilor Centrale, membru cu drept de vot din partea Romaniei in Consiliul European de Risc Sistemic si face parte din Consiliul Guvernatorilor al Fondului Monetar International.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri