Cu un bon de 6 lei in mana, primit pentru un mustar cumparat din Ikea (!), miercuri am vizitat una dintre administratiile fiscale din Bucuresti pentru a indeplini formalitatile necesare incasarii unui premiu care cel mai probabil cu greu va depasi cateva sute de lei. Cititi in continuare care sunt pasii pe care ii au de urmat castigatorii unui premiu la Loteria bonurilor fiscale organizata de ANAF si Ministerul Finantelor.

La extragerea de Paste, prima de acest fel, au fost alese castigatoare bonurile cu valoare de 6 lei, emise pe data de 7 februarie. Oficialii ANAF anuntasera anterior ca pentru a revendica premiile castigatorii vor trebui sa se prezinte incepand cu prima zi dupa efectuarea extragerii (14 aprilie), pana la data de 13 mai 2015, la orice administrație fiscala din structura ANAF, cu bonul castigator, o copie a actului de identitate si cu o cerere care poate fi descarcata si de pe site-ul Ministerului Finantelor.

M-am prezentat la Administratia Finantelor Publice din sectorul 4, Bucuresti, cu toate actele necesare, asteptandu-ma la functionari in pauza de masa (ora 13:30) si cozi, mai ales avand in vedere stirile aparute la inceputul saptamanii care anuntau sute de castigatori in anumite judete si orase mai mici decat Bucurestiul. Nu a fost cazul, intregul "proces" durand aproape 10 minute. O perioada de timp decenta, chiar si pentru un premiu de doar 235 lei, luand in calcul cele 4.245 de persoane care au depus cereri de revendicare a unui premiu pana la inceputul zilei de miercuri.

Bon castigator loteria bonurilorCel putin pentru primele zile in care se pot revendica bonuri fiscale, Administratia din sectorul 4 a rezervat un ghiseu doar pentru castigatorii de la loteria bonurilor, insa in momentul cand deja 3 persoane se adunasera, un alt functionar s-a oferit sa preia o parte din persoane.

In fata mea doua doamne de varsta a treia care nu au putut sa isi revendice premiul din motive diferite. In primul caz functionarul a refuzat acceptarea bonului deoarece numele firmei era sters si, spunea el, imposibil de identificat. In cel de-al doilea caz un dialog tragicomic care ne readuce aminte de ce avem nevoie de educatie financiara in Romania:

Functionarul: Aveti cont bancar?

Pensionara: Nu stiu... cum adica? Nu cred...

Functionarul: Aveti nevoie de cont bancar pentru a va incasa banii, nu avem cum sa vi-i dam altfel.

(urmeaza o pauza stanjenitoare de cateva secunde in care functionarul se uita la privirea nedumerita a pensionarei)

Pensionara: Sa intreb o ruda poate are...

ANAF si Ministerul Finantelor vireaza banii pentru castigatorii Loteriei bonurilor decat prin intermediul unui cont bancar, care trebuie sa fie completat in cererea depusa la Administratia Fiscala, neexistand si varianta incasarii banilor cash.

Nici eu nu am "scapat" fara a fi intors putin din drum; in plus fata de actele necesare anuntate de ANAF, functionarul mi-a mai cerut si o copie dupa bonul fiscal, pe care am obtinut-o rapid la magazinul aflat la cativa metri distanta, si care, in mod ironic, nu mi-a oferit bon fiscal pentru serviciul oferit.

Ce este loteria bonurilor fiscale ?

Loteria bonurilor fiscale presupune extrageri lunare si speciale a bonurilor primite de cumparatorii din Romania. Orice persoana poate participa la loteria bonurilor, chiar daca nu a implinit inca varsta de 18 ani. Loteria va fi organizata lunar, in prima duminica dupa data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara, dar va putea fi organizata si ocazional, dupa minimum 15 zile de la sfarsitul intervalului calendaristic participant la Loterie.

Persoanele care vor sa participe nu trebuie sa se inscrie in prealabil in competitie, ci doar sa urmareasca rezultatul extragerilor si sa pastreze bonul fiscal.

Loteria Romana va alege mai intai o zi castigatoare din luna anterioara a extragerii, iar apoi va alege o suma castigatoare, de la 1 la 999. Daca o persoana detine un bon care sa corespunda zilei si sumei extrase, acesta este castigator. Daca, de exemplu, suma extrasa este 21 iar dumneavoastra detineti un bon cu suma de 21,4 lei, bonul este de asemenea declarat castigator.

Cititi mai mult in articolul Totul despre loteria bonurilor fiscale. Cine poate participa si ce sanse de castig sunt

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri