Loteria bonurilor fiscale organizata de Ministerul Finantelor va incepe in aprilie, romanii avand sansa sa ia acasa in fiecare luna o parte din premiul lunar de 1 milion de lei. Sansele de castig la loteria bonurilor sunt mult mai mari decat la obisnuita loterie 6/49, insa si sumele distribuite scad pe masura.

Sansele de castig si sumele distribuite la loteria bonurilor

O persoana obisnuita va avea o sansa de castig la loteria bonurilor de aproximativ 1 la 30.969, sau 0,00003229%. Daca cifrele mentionate nu va spun mare lucru, atunci le puteti compara cu sansele de castig la extragerea 6/49, unde vorbim de o sansa de 1 la 13.983.816, sau 0,000000071%. Practic veti avea sanse semnificativ mai mari sa aveti bonul castigator la loteria bonurilor, decat biletul castigator la o loterie obisnuita.

Ministerul Finantelor va aloca un fond de premiere de 1 milion de lei in fiecare luna, asadar nu va asteptati sa vedeti oameni imbogatiti peste noapte datorita loteriei bonurilor. Oficialii statului anticipeaza ca, in medie, fiecare castigator va primi circa 1.200 de lei. In decembrie 2015, Finantele anticipau ca la extragerile lunare vor fi acordate 160 de premii egale, cate 20 pentru fiecare regiune fiscala a ANAF.

Ce este loteria bonurilor fiscale si de ce a decis statul sa o introduca?

Loteria bonurilor fiscale presupune extrageri lunare si speciale a bonurilor primite de cumparatorii din Romania. Orice persoana poate participa la loteria bonurilor, chiar daca nu a implinit inca varsta de 18 ani. Loteria va fi organizata lunar, in prima duminica dupa data de 15 a fiecarei luni, pentru luna anterioara, dar va putea fi organizata si ocazional, dupa minimum 15 zile de la sfarsitul intervalului calendaristic participant la Loterie.

Persoanele care vor sa participe nu trebuie sa se inscrie in prealabil in competitie, ci doar sa urmareasca rezultatul extragerilor si sa pastreze bonul fiscal. Nu confundati insa bonul fiscal (foto stanga) cu o simpla chitanta (foto dreapta), precum cea pe care o primiti atunci cand platiti cu cardul bancar.

Bon fiscal si chitanta

Loteria Romana va alege mai intai o zi castigatoare din luna anterioara a extragerii, iar apoi va alege o suma castigatoare, de la 1 la 999. Daca o persoana detine un bon care sa corespunda zilei si sumei extrase, acesta este castigator. Daca, de exemplu, suma extrasa este 21 iar dumneavoastra detineti un bon cu suma de 21,4 lei, bonul este de asemenea declarat castigator.

In cazul in care o persoana are doua sau mai multe bonuri castigatoare la o extragere, va primi banii pentru toate bonurile castigatoare. Daca la o extragere exista mai multe bonuri/persoane castigatoare, fondurile alocate de Ministerul Finantelor (in general 1 milion de lei) se impart in mod egal acestora.

Odata cu introducerea loteriei bonurilor, statul vrea si sa permita clientilor care nu au primit bon fiscal de la comerciant sa nu achite produsul selectat sau consumat. Mai mult decat atat, magazinele si restaurantele vor fi obligate sa afiseze la intrare anuntul conform caruia clientii pot beneficia gratuit de produse daca nu primesc bon fiscal si va fi infiintata o linie telefonica gratuita catre ANAF pentru sesizari, care nu vor genera o actiune imediata, dar vor declansa un control.

Darius Valcov, Ministerul Finantelor, vorbind despre loteria bonurilor si bonuri fiscaleDaca nu primeste bonul fiscal, se considera ca produsul este un cadou. (...) Eu ii incurajez pe romani sa tina toate bonurile fiscale, pentru ca va veni si extragerea ocazionala din decembrie, de Craciun, si atunci se vor lua in calcul toate bonurile emise anul acesta, din 2 februarie pana in decembrie, cand va fi stabilita data extragerii - Darius Valcov, ministrul Finantelor

Guvernul organizeaza loteria bonurilor ca masura pentru combaterea evaziunii fiscale si reducerea economiei subterane.

Cand are loc prima extragere a loteriei bonurilor?

Prima extragere a loteriei bonurilor va avea loc in a doua zi de Pasti, pe 13 aprilie. La aceasta extragere vor participa bonurile fiscale emise intre 2 februarie si 28 martie, fondul de premiere fiind cel obisnuit, de 1 milion de lei. Castigatorii trebuie sa se prezinte, in termen de 30 de zile, la orice unitate ANAF pentru a depune bonul fiscal in original. In decurs de 10 zile de la expirarea perioadei, unitatile teritoriale transmit catre ANAF lista persoanelor care au revendicat premiile.

Darius Valcov, ministrul Finantelor, a declarat recent ca bonurile fiscale din timpul anului ar trebui sa fie pastrate in continuare de cumparatori, deoarece acestea vor fi valabile si pentru loteria bonurilor de Craciun, extragere care va include toate tichetele din timpul anului.

Foto: Shutterstock / Paper cash register

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri