La finalul sedintei de astazi in care Guvernul a impus fiscalizarea bacsisului si inregistrarea acestuia pe bon fiscal separat, jurnalistii l-au intrebat pe ministrul Finantelor daca masura va fi aplicata si in cazul celor care livreaza pizza la domiciliu, altor servicii de curierat la domiciliu sau taximetristilor, iar el a raspuns afirmativ, potrivit Mediafax.

"La taxi, are aparat de marcat si poate sa marcheze diferenta", a spus Eugen Teodorovici. Atentionat de jurnalisti ca, in prezent, aparatul de taxat emite chitanta ca urmare a unui produs intre numarul de kilometri parcursi si tariful pe kilometru, ministrul a explicat ca trebuie aduse modificari.

"Poate fi modificat incat sa permita si o astfel de tastare a bacsisului lasat de client", a afirmat Eugen Teodorovici. Pentru celelalte categorii mentionate de jurnalisti, ministrul nu a oferit o explicatie referitoare la modul in care masura se va putea aplica.

Guvernul a decis sa legifereze bacsisul

Executivul a decis sa legifereze bacsisul, care va fi evidentiat pe un bon fiscal separat. Decizia a fost adoptata prin ordonanta de urgenta aprobata astazi si urmeaza sa fie aplicata de la data publicarii actului in Monitorul Oficial.

Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar. Bacsisul nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii, se arata in proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului, arata Mediafax.

Citeste si:

Este interzis firmelor sa conditioneze, sub orice forma, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacsisului. Sumele incasate suplimentar, inregistrate fiscal si contabil, se evidentiaza pe un bon fiscal distinct. Firmele stabilesc, printr-un regulament de ordine interioara, daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor.

Impozitarea propusa vizeaza taxarea bacsisului ca profit al operatorului economic in cazul in care acesta nu se distribuie salariatilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit in cazul microintreprinderilor, bacsisul nefiind cuprins in sfera TVA. Daca se decide repartizarea catre salariati, se impoziteaza veniturile angajatului din alte surse cu 16%, prin retinere la sursa, iar sumele suplimentare nu sunt cuprinse in baza de impozitare a contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate.

Tupungato / Shutterstock.com