Joi, BNR a anuntat un curs pentru euro de 4,4177 lei, iar pentru dolar de 4,1152 lei. Moneda europeana s-a situat la sfarsitul saptamanii trecute la 4,4110 lei, insa dupa doua sedinte de crestere a ajuns marti la 4,4508 lei, cel mai ridicat curs de la inceputul lunii martie. Referinta pentru francul elvetian a crescut vineri cu 0,02 bani, de la 4,2654 lei la 4,2656 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Aproape de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era tranzactionat la 4,4131 lei/euro, in scadere de la 4,4230 lei pe finalul zilei anterioare.

In timp ce evenimentele din Grecia raman o incertitudine mare pentru pietele locale, ING inca se asteapta ca scenariu de baza la o solutie negociata si la un al treilea program financiar, ceea ce poate duce la detensionarea unor presiuni negative asupra activelor romanesti - analistii ING

Schimburile din piata interbancara au avut loc in prima parte a zilei intre un curs minim de 4,4100 lei/euro si un maxim de 4,4200 lei/euro. "Intr-una din cele mai calme sedinte din ultima vreme, leul s-a tranzactionat ieri intr-un interval restrans si a inchis aproape fara variatie langa 4,42 lei/euro. In timp ce evenimentele din Grecia raman o incertitudine mare pentru pietele locale, ING inca se asteapta ca scenariu de baza la o solutie negociata si la un al treilea program financiar, ceea ce poate duce la detensionarea unor presiuni negative asupra activelor romanesti. Mai multe detalii pot aparea astazi dupa intalnirea ministrilor de finante europeni de la Riga. Fara alte evenimente majore la orizont, ne asteptam la o noua sedinta fara variatii mari pentru leu", se arata intr-o nota catre investitori si analisti a ING Bank Romania.

In regiune, forintul si zlotul s-au depreciat cu 0,3% fata de euro, dupa ce si in ultimele sedinte cele doua valute au scazut. Pe pietele externe, dolarul a scazut cu 0,4%, la 0,9205 euro, iar francul elvetian a coborat cu 0,1%, la 0,9666 euro.

Citeste si:

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au urcat vineri la 1,61% - 2,04% pe an, de la 0,49% 0,92% pe an joi, in timp ce ratele pentru plasamentele saptamanale au urcat la 1,62% - 2,08% pe an, de la 1,59% - 2,05% pe an in sedinta anterioara.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat la 1,48%, de la 1,47% pe an joi.

Sursa foto: Mediafax