"Nu trebuie sa privim la exemplele proaste din tarile mai bogate. Nu trebuie sa privim si sa ascultam la toti economistii din tarile bogate care propovaduiesc stimulentele fiscale si demonizeaza politica de austeritate", a declarat Leszek Balcerowicz, fost presedinte al Bancii Nationale a Poloniei si considerat arhitectul reformelor de trecere la economia de piata.

"Sunt timpuri dificile pentru a intelege trecutul, dar si mai dificile de a intelege viitorul. Sunt totusi cateva lucruri de inteles din trecut, care sunt relevante pentru viitor. Cu privire sistemul bancar, fara indoiala, participarea statului este dauntoare pentru economie, pentru ca sistemul devine politizat. Slovenia reprezinta un exemplu recent. Si in Spania exista un sistem dualist, iar bancile detinute de stat au mai multe probleme decat cele private. Nu spun ca bancile private comerciale nu fac erori. De exemplu, excesele din perioadele de boom din Romania si regiunea Balcanilor, dar consider ca sistemul ar trebui sa traga cateva concluzii cu privire la ce s-a intamplat", a declarat Leszek Balcerowicz (foto), la o conferinta organizata de Consiliul Patronatelor Bancare (CPBR).

In opinia sa, bancile detinute de stat, fiind politizate, sunt mult mai frecvent supuse greselilor, de o intensitate mai mare. Ca urmare, strategia care a fost introdusa in Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Bulgaria si alte tari din regiune, de a nu amana privatizarea bancilor detinute de stat a fost una corecta, comparativ cu strategia adoptata de Rusia, aceea de a prezerva proprietatea statului si de a politiza sectorul bancar.

"Bancile private straine sunt benefice pentru economie si ne bazam pe ele nu pentru ca sunt straine, ci pentru ca sunt private. Acestea sunt, in opinia mea, cele mai bune lectii cu privire la sistemul bancar", a spus Leszek Balcerowicz.

El a adaugat ca o strategie responsabila pentru fiecare jucator din industria bancara este de tipul win-win. "Daca adopti masuri, sunt bune pentru tine cat si pentru economie. Nu trebuie sa faci abuz de privilegii. Din punct de vedere al sistemului financiar, inclusiv bancile, aceasta strategie de tip win-win ar trebuie aplicata analizand oferta si cererea de credite. Si cred ca ar fi benefic ca bancile sa comunice societatii si politicienilor despre ceea ce este bun pentru economie, luand in considerare sectorul bancar, care ar trebuie sa fie independent. Acesta ar fi cel mai bun lobby".

In opinia sa, trebuie identificate toate reglementarile politice si comportamente birocratice care produce costuri deloc necesare pentru sistemul bancar, intr-o estimare cantitativa, iar aceste obstacole ulterior reduse sau indepartate, ceea ce ar fi benefic pentru clienti, deoarece riscurile creditarii s-ar reduce. "Ingerinta politica aduce cu sine incertitudine, care devine costisitoare din punct de vedere al creditarii bancare, care trebuie facuta in mod responsabil, astfel incat sa nu fie daunatoare economiei si societatii" a mai spus fostul sef al Bancii Nationale a Poloniei.

Leszek Balcerowicz a punctat ca societatea si politicienii nu trebuie sa priveasca la exemplele proaste din tarile mai bogate sau sa asculte de toti economistii din aceste tari care "propovaduiesc stimulentele fiscale si demonizeaza politica de austeritate". "Daca vrei sa te concentrezi pe cresterea pe termen lung trebuie se te uiti la estimarile privind rata ocuparii, investitiile private si productivitate", a declarat Leszek Balcerowicz.

Leszek Balcerowicz este un politician si economist polonez. Consilier al sindicatului Solidaritatea in 1980-1981, viceprim-ministru si ministru de Finante in primul guvern polonez necomunist, condus de Tadeusz Mazowiecki. In 1970 a absolvit Facultatea de Comert International a Scolii de Planificare si Statistica (actualmente Scoala Economica din Varsovia).

Planul de stabilizare si transformare a economiei poloneze conceput de Balcerowicz a reusit sa reduca inflatția, impunand o politica fiscala severa si privatizarea intreprinderilor de stat. In 1997-2000 din nou a detinut functiile de viceprim-ministru si ministru de Finante. Leszek Balcerowicz a fost, intre 1995 si 2000, presedintele partidului de centru-dreapta Uniunea Libertatii (Unia Wolnosci), iar in 2001-2007, a fost presedintele Bancii Nationale Polone.

Sursa foto: Lestat / Wikimedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri