Dolarul s-a apreciat luni continuand evolutia ascendenta de saptamana trecuta, cand a inregistrat cea mai mare crestere saptamanala de dupa septembrie 2011. Presedintele Rezervei Federale americane, Janet Yellen, a declarat vineri ca ar fi potrivit ca institutia sa inceapa majorarea dobanzilor in acest an, pentru prima oara din 2006, scrie Mediafax.

"Continua evolutia negativa a euro, in urma comentariilor din Grecia despre plata din 5 iunie, in timp ce pietele vad dolarul prin prisma avertismentelor lui Yellen de vineri privind dobanzile", a declarat Jeremy Stretch, director pentru strategie in domeniul valutar la Canadian Imperial Bank of Commerce din Londra.

Euro este in declin cu 0,4%, la 1,0967 dolari pe unitate, dupa ce vineri a coborat cu 0,9%. Fata de moneda britanica, euro este in scadere cu 0,4%, la 70,82 pence pe unitate si a atins in timpul tranzactiilor 70,73 pence pe unitate, cel mai redus nivel dupa 12 martie. Pietele financiare din Statele Unite, Marea Britanie, Hong Kong si mare parte din Europa sunt inchise luni pentru o sarbatoare.

Citeste si:

Euro este sub presiune dupa ce, saptamana trecuta, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au dat termen Greciei pana la sfarsitul lunii mai sa ajunga la un acord cu creditorii pentru programul de reforma. Duminica, ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis a declarat ca Guvernul elen a indeplinit trei sferturi din solicitarile oficialilor zonei euro si ai FMI, iar creditorii ar trebui la randul lor sa ofere concesii pentru incheierea unui acord.

Guvernul trebuie sa ramburseze FMI circa 300 de milioane de euro pe 5 iunie, dar mai intai trebuie sa plateasca salariile si pensiile.
In ultimele trei luni, euro s-a depreciat cu 2,6% fata de un cos de valute analizate de Bloomberg.