Profitul CEC Bank a scazut anul trecut de patru ori fata de 2013

CEC Bank a inregistrat anul trecut un profit brut de 13,8 milioane lei, de patru ori mai mic fata de anul precedent, iar soldul creditelor acordate a urcat cu 6,4%, astfel ca activele bancii de stat au ajuns la 28 miliarde lei.

"Ca si in anii precedenti, partea de profit ramasa dupa plata impozitelor si constituirii rezervelor legale in suma de cca. 7 mil. lei a fost utilizata pentru majorarea capitalului social al bancii, care in acest fel a ajuns la valoarea de 1.170.443.700 lei, in timp ce fondurile proprii insumeaza 1.459.765.118 lei", se arata intr-un comunicat al CEC Bank, scrie Mediafax.

Banca a avut profit pentru al optulea an consecutiv. Pentru 2013, institutia de credit a anuntat un castig brut de 56,2 milioane lei.
Portofoliul de credite acordate persoanelor juridice a urcat anul trecut cu circa 8,5%, ponderea imprumuturilor pentru firme in total portofoliu fiind de 68%.

"Activitatea de creditare a inregistrat in anul 2014 un ritm de crestere mult mai intens decat imaginea pe care o ofera soldurile din bilant, intrucat creditele punte, care sunt acordate si rambursate in cursul anului, precum si creditele aprobate dar neutilizate pana la 31.12.2014 nu sunt reflectate in soldul bilantier. (...) CEC Bank a finantat pana la sfarsitul anului 2014 un numar de 26.568 proiecte eligibile pentru accesarea fondurilor europene, pentru care valoarea insumata a granturilor se ridica la peste 9.169,9 mil. lei. De asemenea, din surse BERD banca a finantat 531 credite (linia pentru IMM-uri, linia pentru mediul rural, linia pentru eficientizarea energiei), in suma de aproximativ 120,1 mil. lei", noteaza banca.

Rata creditelor neperformante, fara a lua in calcul vanzarile de credite, a fost de 21,74%. In cadrul procesului de curatare a creditelor neperformante, CEC Bank a scos in afara bilantului imprumuturi de 731 milioane lei, cheltuiala neta cu ajustarile pentru depreciere ridicandu-se la 547 milioane lei.

Citeste si:
CEC Bank, finanțări AGRO IMM Invest: care sunt condițiile și...
CEC Bank, finanțări în...

Depozitele totale de la clienti au crescut cu 8,8%, pe baza cresterii depozitelor atrase de la clientii persoane juridice cu 22% si a celor atrase de la clientii persoane fizice cu 7%. Banca avea la finalul anului trecut 2,6 milioane de clienti activi persoane fizice si 138.000 de clienti activi persoane juridice.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri