Desi Romania sta bine la taboul macroeconomic, problema o prezinta cresterea PIB potentiala, care este mult mai redusa decat in perioada 2005-2008, cand se situa in jur de 5% pe an si a fost depasita de economie, pe cand in ultimii ani s-a situat la circa 2%-2,5%.

Deteriorarea indicatorului este pusa pe seama celor trei factori care contribuie la cresterea potentiala, respectiv capitalurile, demografia si productivitatea, care au consemnat o descrestere in ultima perioada.

"Pe termen lung, aceasta conteaza si agenda nu este pe placul tuturor. Dar lucrul interesant este ca, indiferent de obiectivul pe care societatea romaneasca il pune in fata, fie ca este intrarea in zona euro, fie ca este vorba despre o crestere economica de 5%, fie de dezvoltarea sistemului de pensii, acelasi set de masuri trebuie sa fie luat. Nu vorbim de un program separat de altul, acelasi set trebuie aplicat in sectorul real al economiei, indiferent de scopul pe care ni-l propunem", a declarat vineri Valentin Lazea, economist sef al BNR, la conferinta "Central & Eastern European Pension Investment Forum".

El a atras atentia, referitor la PIB-ul potential, ca trebuie privit spre investitiile straine directe, care s-au redus cu 5 miliarde euro fata de anii ante-criza, de la 7,5 la 2,5 miliarde euro pe an.

Citeste si:

Acestea ar putea fi recuperate prin imbunatatirea investitiilor, prin absorbtia fondurilor europene, orientarea bursei de valori catre pietele emergente, astfel ca toti trebuie sa se gandeasca ce este de facut, in opinia lui Lazea.

Totodata, demografia arata ingrijorator, avand in vedere ca numarul nou nascutilor s-a redus substantial in fiecare an. "Astfel, putem sa-i lasam in campul muncii pe cei capabili pana la 65 de ani, sa avem un program pentru reintoarcerea romanilor din strainatate, sa stimulam parintii sa faca mai multi copii prin alocatii mai bune si alte multe lucruri care trebuie facute", a spus economistul.

Lazea a atentionat ca, la capitolul productivitate, Romania este pe ultimul loc din Europa, din punct de vedere al testelor PISA, la matematica, stiinte si citit.

"Nu poti sa atingi o crestere economica de 5% cu astfel de rezultate. Concluzia este ca orice ai face pentru dezvoltarea sectorului de pensii este bun si pentru adoptarea euro si pentru cresterea economica. Dar sunt masuri greu de luat, nepopulare, costisitoare din punct vedere politic", a mai punctat reprezentantul bancii centrale.

Sursa foto: Mediafax FOTO