"Costul produselor bancare nu este punctul cel mai important de discutie in randul fermierilor, ci cat de accesibile sunt si cum gasesti finantare. Eu nu prea am intalnit fermieri care spun ca pot lua credite, dar sunt prea scumpe, ci ca nu li se aproba proiectele si n-au finantare. Aici, se creeaza o mare diferenta intre capacitatile investiroului strain in agricultura si investiroul roman", a declarat Jan Glas (foto).

Declaratiile au fost realizate in cadrul conferintei AgriFinance, organizata de wall-street.ro.

"Investirorii strainii probabil ca sunt la a doua sau a treia generatie de agricultori, au un grup in spate. Noi nu avem asa ceva in Romania. Acestia vin, de regula, cu finantare din strainatate, care este mai ieftina si mai accesibila, pentru ca poate in afara se intelege ca agricultura este o investitie de lunga durata, nu o investitie de termen scurt, ci pentru o generatie urmatoare", a mai spus Ian Glas, managing partner, TPA Horwath.

Citeste si:

El adaugat ca si-ar dori insa sa vada un nou investitor strain zilnic, precum in urma cu 7-8 ani. Totusi, "exista o concurenta incorecta intre investitorul strain care vine si are un avantaj mare fata de fermierul roman. Cred ca trebuie sa incercam sa sustinem proiectele locale, care au intitiative".

Cu toate acestea, "sunt si impotriva implicarii statului in agricultura, pentru ca piata trebuie sa fie libera, dar trebuie totusi sa incercam sa gasim o cale sa sustinem proiectele locale in agricultura, pentru ca nu este in regula sa ajungem sa avem doar investirori straini cu cate trei mii de hectare. Acolo este viitorul", a argumentat managerul TPA Horwath.