ING estimeaza ca cel putin in aceasta saptamana cursul euro - leu va ramane in intervalul 4,48 - 4,52, cu volatilitate ridicata pe termen scurt, urmand ca spre finele anului leul sa se aprecieze catre limita inferioara a "zonei de stabilitate a BNR", de 4,38 unitati / euro.

"Ne asteptam ca EUR/RON sa testeze pragul superior al «zonei de stabilitate a BNR (4,38-4,52)» inaintea rezultatelor referendumului din Grecia privind acceptarea programului de masuri asociate extensiei finantarii externe. Este probabil ca BNR sa fie prezenta in piata peste nivelul de 4,50 pentru a limita volatilitatea ridicata pe termen scurt, ceea va conduce la reducerea excesului de lichiditate din piata monerata si va pune presiune ascendenta pe ratele de dobanda", a declarat pentru Mediafax economistul-sef al ING, Ciprian Dascalu.

El a aratat ca ultimele sondaje arata ca 56% dintre greci sunt in favoarea masurilor de austeritate atasate programului de salvare.

"Desi intrebarea de la referendum nu este directa si nu sunt explicate consecintele votului, ne asteptam ca votul sa fie in favoarea programului propus de europeni. Este posibil ca implentarea programului sa duca la dispute politice in interiorul partidului de guvernamant, iar daca nu se reuseste formarea unei noi coalitii, la alegeri anticipate. Ca urmare, in scenariul de baza, ne asteptam ca EUR/RON sa ramana in zona 4,48-4,52 cel putin saptamana aceasta si o volatilitate ridicata pe termen scurt. Ne mentinem prognoza de apreciere a leului catre finalul anului spre limita inferioara a intervalului mentionat de banca centrala (4,38/EUR). In cazul unui scenariu negativ, bancile centrale au un intreg arsenal de instrumente pentru a limita contagiunea. Avand in vedere ca doar 13% din datoria Greciei este detinuta de investitori privati, impactul default-ului pare a fi usor de absorbit de pietele financiare", a mai spus Dascalu.

Zona euro se pregateste pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata, in aceasta saptamana, dupa ce a refuzat sa prelungeasca finantarea tarii, in urma anuntului surprinzator al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum.

Citeste si:
Sturgeon va cere un nou referendum pentru independenta Scotiei
Nicola Sturgeon va cere...

Vineri noaptea, Tsipras a anuntat ca vrea sa organizeze la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor de reforma ale creditorilor, iar Parlamentul a aprobat duminica aceasta propunere.

Leul romanesc si eurobondurile Bulgariei au inregistrat luni cele mai mari scaderi intre monedele si obligatiunile statelor din estul Europei, din cauza temerilor ca sistemele bancare vor fi afectate de o iesire a Greciei din zona euro.

Leul s-a depreciat in raport cu euro la 4,4931 unitati, de la 4,4577 lei pentru un euro vineri, iar fata de dolar a fost depasit pragul de 4 lei, potrivit cursului oficial al BNR, dupa evenimentele din Grecia. Un dolar era cotat vineri la 3,9783 lei.

Citeste si:
ING raporteaza un declin al profitului
ING raporteaza un declin al...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Estimari: productia de vin a Romaniei a scazut in 2019