Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va anunta, saptamana viitoare, rezultatele primei etape a programului de evaluare a asiguratorilor, la care au participat 13 companii, care detin o cota de piata totala de peste 80%. ASF va publica concluziile globale ale programului, nu pe fiecare companie in parte, potrivit Mediafax.

Autoritatea a anuntat oficial, miercuri, extinderea, pentru inca 21 de companii, a programului de evaluare a activelor si pasivelor si a testului de stres (Balance Sheet Review and Stress Test.

"Acest nou proiect (...) va furniza informatii relevante atat cu privire la calitatea si la valoarea activelor prezentate in bilanturile acestor companii, dar si cu privire la capacitatea tuturor societatilor de asigurare de a face fata platii obligatiilor rezultate din contractele de asigurare. De asemenea, acest exercitiu are rolul de a sprijini companiile pentru a face fata cerintelor care vor fi impuse in cadrul regimului Solvabilitate II", arata autoritatea, intr-un comunicat.

Cele 21 de companii sunt ABC, Asito, Asimed, ATE, BCR Viata, BRD Viata, Certasig, City, Credit Europe, Ergo, Eurolife ERB Generale, Eurolife ERB Viata, FATA, Forte, Garanta, Gothaer, Grawe, LIG, Onix, Signal Iduna si Uniqa Viata.

Programul de evaluare va furniza informatii cu privire la soliditatea financiara si situatia solvabilitatii societatii participante. Procedura este diferita fata de prima etapa a programului, in care ASF a gestionat, centralizat, procesul de selectare a auditorilor. De asemenea, testele de stres nu vor fi efectuate de consultantul ASF cum s-a intamplat in prima faza, ci de companie si auditori in baza metodologiei furnizate de ASF.

Cati bani ai dreptul sa...
Citeste si: Cati bani ai dreptul sa primesti de la asigurator pe dauna totala

Toate costurile de audit generate de evaluarea activelor si pasivelor si efectuarea testului de stres vor fi suportate de catre societatile participante la exercitiu. Evaluarea activelor si pasivelor descrise se va desfasura in perioada 1 august - 31 octombrie.

Sursa foto: Asigurari/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Allianz: Sanctiunile Concurentei pot arunca piata RCA inapoi in timp