Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) vrea sa cumpere prin licitatie, pentru testul de stres in asigurari, servicii de consultanta privind evaluarea activelor si pasivelor unui numar de 13 companii din domeniu, valoarea contractului fiind de 12,3 milioane de lei, cu TVA inclusa, informeaza Mediafax.

Cu o pondere de 80% in piata de profil, asiguratorii care vor fi testatti sunt Astra, Allianz-Tiriac Asigurari, Omniasig, Groupama, UNIQA Asigurari, ING Asigurari de Viata, Asirom, Euroins, Carpatica Asig, Generali Romania, PAID Romania, AXA Life Insurance si CARE Romania.

Contractul consta in evaluarea activelor si pasivelor societatilor de asigurare si efectuarea testului de stres in sectorul asigurarilor din Romania, denumit "Exercitiu BSR" (Balance Sheet Review and Stress Test), se spune in anuntul de participare publicat pe www.e-licitatie.ro. Exercitiul aferent evaluarii acestor companii va incepe cel tarziu la sfarsitul lunii ianuarie 2015 si se va incheia pana la data de 15 mai 2015. Data de finalizare a intregului proiect este 30 iunie 2015.

Cheltuielile pentru serviciile prestate de catre consultant referitoare la efectuarea testului de stres si evaluarea cerintelor financiare prudentiale, precum si pentru serviciile prestate de catre managerul de proiect vor fi platite de ASF.

Toate taxele de audit generate de evaluarea activelor si pasivelor vor fi suportate de catre societatile participante. Deschiderea ofertelor este programata pentru 24 decembrie.

In prima parte a lunii august, ASF a anuntat ca va incepe un program de evaluare a calitatii elementelor de activ si de pasiv din bilanturile companiilor de asigurare si va realiza un test de stres pe piata de profil, pentru care vor fi selectati doi consultanti independenti.

"Consiliul ASF a aprobat lansarea proiectului de evaluare a calitatii activelor si pasivelor principalelor companii de asigurari din Romania. Proiectul AQR (Asset Quality Review) cuprinde evaluarea a peste 80% din activele de pe piata de asigurari si reprezinta in fapt auditul pietei nationale a asigurarilor. Evaluarea va include un test de stres pentru dimensionarea impactului socurilor din piata (conditii de scenarii adverse) asupra stabilitatii financiare a sectorul de asigurari din Romania", se arata intr-un comunicat ASF, transmis la 12 august.

Programul de evaluare este rezultatul unui demers comun tripartit - ASF, Comisia Europeana si Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA).

Programul cuprinde evaluarea portofoliului de asigurari detinut de societatile de asigurare participante la acest exercitiu (societatile vor fi selectate si in functie de cota de piata astfel incat sa asigure o reprezentativitate a pietei de peste 80%), evaluarea tuturor activelor/pasivelor societatilor de asigurare participante, cu referire la acele active care sunt luate in considererare pentru acoperirea obligatiilor asumate prin contractele de asigurare, precum si efectuarea testului de stres.

In cursul anului 2013, potrivit datelor ASF, un numar de 38 de societati au desfasurat activitati de subscriere in domeniul asigurarilor. Capitalul social al asiguratorilor se ridica la 3,47 miliarde de lei la finele anului trecut, in crestere cu 16,1% fata de 2012, iar activele totale au scazut cu 3,2%, la 18,36 miliarde de lei.

Subscrierile asiguratorilor au scazut in 2013 cu 1,6%, la 8,12 miliarde de lei, iar rezultatul net al industriei (diferenta dintre suma profiturilor si cea a pierderilor) a fost de 1,28 miliarde de lei, de patru ori mai ridicat decat in 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri