Romania nu trebuie sa repete greselile altor state sau chiar greselile proprii din anii pre-criza, iar decidentii de politici economice trebuie sa actioneze cu prudenta, intrucat este foarte usor sa promita si sa dea, dar foarte greu sa ia inapoi, afirma presedintele Consiliului Fiscal.

Pro sau contra reducerii TVA cu 5%? Participa la dezbaterea WALL-STREET.RO.

"Cred ca in actuala conjunctura internationala si in special europeana este foarte important sa nu imitam greselile pe care altii le-au facut sau sa repetam greselile pe care noi le-am avut in trecut. Cuvantul cheie care ar trebui sa ghideze decidentii de politici economici este prudenta. E esential sa intelegem ca este foarte usor sa promiti, sa dai ca decident si in acelasi timp e foarte greu sa iei inapoi ceea ce ai dat sau chiar sa nu mai dai sau sa nu mai poti sa dai", a declarat miercuri presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, la o dezbatere organizata la Banca Nationala privind responsabilitatea fiscal-bugetara si noul Cod Fiscal, scrie Mediafax.

La conferinta participa secretarii de stat in Ministerul Finantelor Dan Manolescu si Enache Jiru, viceguvernatori ai BNR (Florin Georgescu, Bogdan Olteanu, Liviu Voinea), presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, Radu Craciun, reprezentantul rezident in Romania al FMI, Guillermo Tolosa, economisti si reprezentanti ai mediului de afaceri.

Consiliul Fiscal a dat un aviz negativ pe Codul Fiscal dupa ce a identificat un risc extrem de deteriorare permanenta si de proportii, avand in vedere derapajele de ordinul procentelor din PIB pe partea de deficit bugetar. "E discutabila oportunitatea unei relaxari fiscale de asemenea proportii in conditiile in care pozitia ciclica a economiei arata ca este foarte posibil ca anul acesta sa avem o crestere economica foarte inalta fata de estimarile initiale, ceea ce inseamna ca e posibil inca de anul acesta sa ne confruntam cu un exces de cerere. Apare, in acest context, ca discutabila oportunitatea unui stimul axat in special pe zona de consum in momentul in care consumul a accelerat destul de mult si creste cu aproape 5% in termeni reali", a spus Dumitru.

El a precizat ca, prin urmare, exista riscul ca Romania sa pice din nou in capcana prociclicitatii politicii fiscale, respectiv sa apese pe acceleratie in momentul in care economia deja tureaza, lucru pe care economia l-a facut si in trecut, greseala care nu mai trebuie repetata. "Nu e de dorit sa repetam greselile trecutului, pentru ca intr-o faza ulterioara a ciclului economic, mai indepartata sau mai apropiata, daca facem deficituri foarte mari cand economia creste destul de mult, vom ajunge sa fim vulnerabili intr-o noua recesiune", a afirmat presedintele Consiliului Fiscal.

Dumitru a mentionat ca, in plus, datoria publica in prezent nu mai este mica, aratand ca Romania a intrat in criza in 2007 cu o datorie publica de 12% din PIB, ajungand pana la 40% la acest moment. Daca intr-un context de boom economic datoria publica creste ca urmare a unor deficite mari, la urmatoarea recesiune datoria publica va sari foarte mult. El a punctat ca o continuare a cresterii datoriei publice ar vulnerabiliza Romania foarte mult in fata unei viitoare recesiuni, situatie in care datoria publica poate sari usor de 60%. Potrivit legii 69/2010, atingerea unor praguri ale datoriei publice cuprinse intre 45% si 55% din PIB presupune inghetarea salariilor si a cheltuielilor de asistenta social, incluzand si pensiile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri