Bancile din Grecia vor mentine cateva luni limitele privind retragerile de numerar, pana la reluarea in regim normal a finantarii europene si pana la eventuala restructurare a datoriei suverane, afirma oficiali citati de Reuters.

Bancile din Grecia s-au redeschis luni, dupa trei saptamani, dar limita la retragerile de numerar a ramas in vigoare, fiind stabilita la 420 de euro pe saptamana.

Restrictiile la retragerile de numerar ar urma sa fie mentinute pana cand Grecia va obtine un nou program de finantare din partea Grupului Bruxelles - format din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

"Activitatea bancilor este practic blocata in momentul de fata, iar situatia economiei Greciei se inrautateste", explica un oficial grec, sub protectia anonimatului, subliniind ca exista din ce in ce mai multi clienti care au suspendat rambursarea creditelor.

"Este improbabil ca blocajul financiar sa fie depasit in curand, chiar daca masurile pentru controlul capitalului ar putea fi atenuate putin. Practic, la controlul capitalului se va putea renunta definitiv abia dupa ce bancile vor fi capitalizate suficient", confirma Jens Weidmann, presedintele Bancii centrale germane (Bundesbank), potrivit Mediafax.

Citeste si:
Grecia va primi urmatoarea transa de imprumut de 2 mld. euro
Grecia va primi urmatoarea...

"Am vrea, daca este posibil, o suma initiala care sa fie disponibila pentru nevoile prioritare ale bancilor. Ar fi vorba de aproximativ zece miliarde de euro", a afirmat, sub protectia anonimatului, un oficial din cadrul Ministerului grec al Finantelor.

Conform expertilor, bancile din Grecia ar avea nevoie de cel putin 25 de miliarde de euro pentru recapitalizare.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

Negocierile care ar fi urmat sa inceapa vineri la Atena pentru al treilea program de asistenta financiara au fost amanate cateva zile, din ratiuni organizatorice. Potrivit unui oficial UE, creditorii internationali cauta un loc sigur pentru discutii.

Citeste si:
O bomba cu ceas: sistemul de pensii din Grecia
O bomba cu ceas: sistemul de...

Sursa foto: ORLIO / Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Grecii se tem de o noua criza economica si isi retrag banii din banci