Astra Asigurari, aflata sub administrarea financiara, a intrat in faliment la solicitarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), care a retras societatii de asigurari, odata liderul pietei de profil, autorizatia de functionare.

"Astazi s-a intrunit consiliul ASF si a analizat situatia societatii de asigurare Astra Asigurari pe baza unui raport inaintat de administratorul special KPMG privind stadiul planului de redresare financiara si optiunile existente in urma esuarii procesului de majorare de capital social potrivit planului de redresare financiara prin piata de capital. Concluziile raportului arata ca sunt intrunite toate cele trei conditii legale conform articolul 5, punctul 31, din Legea 85 pe 2014, care definesc starea de insolventa." a declarat Misu Negritoiu, presedintele ASF.

Potrivit acestuia, raportul KPMG evidentia pentru Astra Asigurari incapacitatea de plata a datoriilor exigibile din disponibilitatile banesti, scaderea valorii marjei de solvabilitate disponibile sub jumatate din limita minima prevazuta de reglementarile legale in vigoare de siguranta si imposibilitatea restabilirii financiare a societatii in cadrul efortului de redresare financiara.

La 30 iunie 2015, Astra Asigurari inregistra o marja de solvabilitate negativa de circa 871 de milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 si un necesar de capital de aproximativ 968 de milioane de lei. In urma analizei si pe baza concluziilor raportului KPMG, consiliul ASF a doptat urmatoarele decizi: inchiderea procedurii de redresare financiara a societatii Astra Asigurari, potrivit Legii 503, revocarea si incetarea atributiilor de administrator special ale KPMG, retragerea autorizatiei de functionare a societatii Astra Asigurari, constata starea de insolventa a Astra Asigurari si solicita intrarea in procedura de faliment.

El a adaugat ca vanzarea Astra Asigurari a esuat in principal din cauza "lacomiei" actionarilor si ca varianta curenta pentru societatea este preluarea obligatiilor de rascumparare de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA).

Daca ar fi fost seriosi ar fi pus macar un leu in ultima etapa de majorare a capitalului.

"Consiliul ASF a constatat ca planul de redresare financiara nu si-a atins planul central de evitare a intrarii in procedura de faliment. Parametrii financiari au fost tinuti sub control pe parcursul implementarii palnului de redresare, societatea nu a mai avut pierderi la finele anului 2014, insa problemele structurale nu au putut fi corectate, iar indicatorii critici de prudentialitate, solvabilitate, lichiditate si capitalizare nu au putut fi readusi in marjele de conformitate in absenta unei majorari de capital pe masura necesarului", a declarat Misu Negritoiu.

El a adaugat ca "esuarea ultimei etape salvatoare de majorare a capitalului social al Astra in ciuda interesului unor investitori cu reputatie internationala a fost cauzata in principal de absenta colaborarii actionarilor societatii. Conform mandatului statutar, principala preocupare a ASF in perioada urmatoare va fi protejarea clientilor societatii Astra in stransa cooperare cu Fondul de Garantare si mentinerea stabilitatii pietei de asigurari. Fondul are capacitatea si resursele de a acoperi cererile de despagubire din partea asiguratilor conform legislatiei in vigoare".

In octombrie 2014, Astra si-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, in cadrul primei etape, la 257,8 milioane de lei, in urma derularii unei oferte de vanzarea de actiuni noi catre actionarii existenti. Dupa incheierea operatiunii, capitalul social al asiguratorul a atins 257,8 milioane de lei, detinut de The Nova Group Investments Romania SA - 72,75% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,23% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, aflat in arest la domiciliu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri