Misu Negritoiu: Actionarii Astra Asigurari nu au avut bunavointa sa salveze societatea

De la esuarea procesului de majorare de capital social, creditorii s-au napustit asupra Astra Asigurari, inclusiv cei din cadrul grupului, in timp ce debitori din cadrul grupului, cu o datorie de 140 milioane de lei nu s-au grabit deloc sa plateasca. Interpretam ca resusele actionarilor grupului puteau sa fie canalizate, daca aveau bunavointa sa salveze societatea, macar prin societatile datoare la Astra Asigurari din cadrul grupului, a declarat Misu Negritoiu.

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a solicitat astazi intrarea in faliment a Astra Asigurari, aflata in administrare speciala de aproape de doi ani de zile, dupa ce compania nu a reusit sa atraga 490 milioane lei sub forma de capital social de la actionari sau un investitor strategic. Dupa intrarea in faliemnt, despagubirile Astra Asigurari urmeaza sa fie acordate de Fondul de Garantare in Asigurari (FGA).

Misu Negritoiu (foto), presedintele ASF, a declarat ca dupa analizarea raportului administratorului special al Astra Asigurari, KPMG, Consiliul ASF a decis inchiderea procedurii de redresare financiara a companiei si revocarea KPMG, precum si retragerea autorizatiei de functionare a Astra Asigurari.

"Pe tot parcursul perioadei de un an si jumatate care s-a scurs de la instituirea regimului de administrare speicala obiectivul ASF a fost mentinerea stabilitatii companiei si a capacitatii acesteia de a-si onora obligatiile pana la capatul planului de redresare propus de administratorul special si a incercat sa fructifice toate sansele posibile de remediere", a spus presedintele ASF.

Cauzele intrarii in administrare financiara care au dus la deteriorarea solvabilitatii si lichiditatii companiei au fost, potrivit lui Misu Negritoiu, generate de managementul defectuos, de interesele personale si ale grupului de firme la care Astra Asigurari este afiliata, de raportare distorsionata a pozitiilor financiare si a indicatorilor de prudentialitate.

Citeste si:
ICCJ obliga FGA sa ridice plafonul aplicat regreselor pe CASCO
ICCJ da castig de cauza...

"Evident ca 490 de milioane aprobate in majorarea capitalului social adresat atat actionarilor cat si investitorilor insittutionali nu era suficient pentru iesirea din starea de supraveghere speciala. Nevoia de capital pentru redresarea si refacrea indicatorilor de prudentialitate erau de un miliard de lei, asa cum au aratat rezultatele BSR de evaluare a activelor si pasivelor", a adaugat Misu Negritoiu.

El a mai spus ca administratorul special a derulat o activitate sustinuta de identificare a unor potentiali investitori. "Au contactat peste 30 de investitori strategici si institutionali. Am avut cel putin cinci investitori in ultima faza, printre care Ergo si PZU. Am discutat si am ajuns la un acord cu actionarii sa vanda la pachet, in proces au fost insa extrem de „lacomi”, drept pentru care intentiile de majorare a capitalului prin infuzie si preluarea societatii de catre un investitor strategic au esuat.

"Catalogam atitudinea, cel putin a actionarilor principali, drept necooperanta, in procesul de redresare financiara. Concluzia a fost a imposibilitatii aplicarii unui plan alternativ de redresare, inclusiv ultima propunere mediatizata de actionari. Situatia financiara la 30 iunie este extrem de serioasa", a mai spus Misu Negritoiu.

In octombrie 2014, Astra si-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, in cadrul primei etape, la 257,8 milioane de lei, in urma derularii unei oferte de vanzarea de actiuni noi catre actionarii existenti. Dupa incheierea operatiunii, capitalul social al asiguratorul a atins 257,8 milioane de lei, detinut de The Nova Group Investments Romania SA - 72,75% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,23% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, aflat in arest la domiciliu.

Citeste si:
A pierdut 20 de miliarde de dolari în doar două zile - povestea lui...
A pierdut 20 de miliarde de...

Sursa foto: Mediafax Foto
Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri