Dupa cum scriam in alt articol, Plafonarea de garantare la suma de 450 000 lei pe un creditor de asigurare al asiguratorului aflat in faliment nu este altceva decat ... o unda Verde la „falimentarea” asiguratorilor, s-a adeverit. Pacat.

Dupa cum era de asteptat, indiferent de ce se va spune, Astra Asigurari a intrat in faliment. Sper sa ne oprim aici!.. Acum se cauta vinovatii. ASF da vina pe "lacomia" lui Dan Adamescu, Dan Adamescu va invoca si va arata spre altii, s.a.m.d. O intrebare, care sper sa nu fie retorica: Dar ASF-ul unde a fost? In opinia mea, vinovat de aceasta situatie este supraveghetorul si ceilalati actori din piata de asigurari si in ultimul rand dar la fel de important actionarii asiguratorului. Raul este produs.

Dupa aceasta stire, avand in vedere dimensiunea acestui asigurator, intrebarea, indreptatita, pe care si-o va pune fiecare asigurat sau beneficiar al asigurarii, este: oare imi voi mai recupera banii la care sunt indreptatit sa-i primesc in urma producerii evenimentului asigurat? Asa cum am spus, raspunsul nu este decat unul, foarte clar: DA, dar in limita sumei de 450.000 de lei stabilit de art. 15, alin.(2) din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguratilor si in urma intrumentarii dosarului de dauna.

Astfel, conform legii 213/2015, art. 4, alin(1), lit. b), punctele (i),(ii) si (iii) creditori de asigurari sunt: persoana asigurata - persoana fizica sau juridica aflata in raporturi juridice cu asiguratorul debitor prin incheierea contractului de asigurare, cazul asigurarilor facultative; beneficiarul asigurarii - terta persoana careia, in baza legii sau a contractului de asigurare, asiguratorul debitor urmeaza sa ii achite sumele cuvenite ca urmare a producerii riscului asigurat, cazul asigurarii RCA si persoana pagubita (in cazul asigurarii de raspundere civila) - persoana indreptatita sa primeasca despagubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a producerii unui risc acoperit printr-un contract de asigurare de raspundere civila.

Cu alte cuvinte toti care au incheiat contracte de asigurare vor fi despagubiti, in limita sumei de 450.000 lei. Despagubirile vor fi suportate din Fondul de garantare al asiguratilor, fond constituit prin L 136/1995, modificata si completata. Temerile ca asiguratii sau beneficiarii nu vor fi despagubiti nu sunt intemeiate si asiguratii nu vor fi despagubiti de catre stat, dupa cum se afirma. Nu va fi o presiune pe bugetul de stat. Problema este sa ne oprim aici intrucat presiunea se va rasfrange asupra asiguratilor prin cresterea cotei de contributie la Fondul de garantare al asiguratilor.

ASF-ul trebuie sa-si exercite rolul de supraveghetor al acestei piete si sa inteleaga ca trebuie sa protejeze asiguratii si asiguratorii deopotriva, prin masuri prudentiale si legislative coerente care sa asigure un echilibru intre asigurati si asiguratori. Sa se inteleaga ca, asiguratorii fara asigurarati nu reprezinta nimic si nu pot prin lege sa transforme toate tipurile de asigurari in asigurari obligatorii. Poate ca se doreste asta?!.

Fondul de garantare al asiguratilor se va transforma in aceasta perioada, practic, intr-un asigurator in sensul ca, va prelua toate dosarele de dauna pe care Astra Asigurari le are in prezent deschise si le va intrumenta conform conditiilor de asigurare specifice. Cauzele existente pe rolul instantelor de judecata vor fi suspendate, conform legii, de la data pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii falimentului.

Important de stiut este faptul ca, tot pana la aceasta data, vor curge si penalitatile pe care debitorul-asigurator le datoreaza. Dupa aceasta data, a pronuntarii hotararii de deschidere a procedurii falimentului, orice dobanzi sau penalitati nu vor mai curge.

Procedura de recuperare a creantelor de asigurare este stabilita prin L 213/2015. O alta intrebare care se va pune este: dar va avea Fondul de garantare suficienti bani pentru a acoperi toate datoriile societatii? Trebuie sa se inteleaga foarte clar ca, resursele banesti ale Fondului de garantare al asiguratilor sunt destinate strict pentru plata creantelor de asigurari si nu pentru alte datorii pe care societatea de asigurari le are.

Dimpotriva, in baza L 213/2015, conform art. 18, alin.(1) „Fondul se subroga in toate drepturile creditorilor de asigurari la concurenta sumelor pe care le-a platit din disponibilitatile sale”. Cu alte cuvinte, Fondul, are prioritate in recuperarea sumelor platite catre creditorii de asigurari, art. 18, alin.(2) „Prin derogare de la dispozitiile art. 100 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 85/2014, Fondul poate inregistra la masa credala, in tot cursul procedurii de faliment, in vederea recuperarii lor, orice sume, dobanzi si/sau cheltuieli pe care acesta le-a achitat din resursele sale”.

Deci, nici aceasta temere nu are suport. Singura temere, pentru viitor, este ca, falimentul societatilor de asigurare sa se opreasca aici si sa nu se mai puna problema falimentului altui asigurator. Aici intervine autoritatea statului.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri