"Decizia ASF se bazeaza pe concluziile unui raport de control privind activitatea si managementul financiar al EUROINS, care a scos in evidenta o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul capitalului. De asemenea, Consiliul ASF a avut in vedere identificarea, pe baza situatiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de actionarii societatii pentru luna octombrie a acestui an, in contextul cerintelor suplimentare de lichiditate si de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II", arata ASF, intr-un comunicat citat de Mediafax.

In termen de 20 de zile de la data comunicarii deciziei, Consiliul de Administratie al Euroins este obligat sa transmita ASF planul de redresare, care sa includa atat o estimare a resurselor financiare cu care se intentioneaza corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cat si un program de stingere a datoriilor.

De asemenea, compania va transmite lunar catre ASF un raport privind stadiul realizarii masurilor pe care societatea si le va asuma prin planul de redresare. "Decizia ASF constituie o masura prudentiala adoptata in scopul redresarii financiare a societatii si al restabilirii indicatorilor prudentiali. EUROINS are in continuare dreptul de a desfasura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate politele deja emise raman valabile pana la data expirarii", mai arata ASF.

La 20 august, ASF a anuntat ca Euroins trebuie sa refaca planul de masuri de redresare pe care l-a propus autoritatii, dupa testele de stres BSR (Balance Sheet Review), intrucat acesta nu acopera integral necesitatile de ajustare rezultate din exercitiul BSR.

Citeste si:

Planul initial prevede doua majorari de capital social de cate 100 milioane de lei, pana la 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum si un nou contract de reasigurare pentru RCA.

"Termenele propuse de societate in calendarul majorarilor de capital social depasesc termenul de 3 luni de la data publicarii rezultatelor exercitiului BSR (15 octombrie 2015), iar suma totala prezentata de companie in acest calendar de majorari este insuficienta pentru restabilirea atat a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cat si a fondurilor proprii (Solvabilitate II). Ca urmare, ASF a solicitat refacerea planului de masuri in vederea reanalizarii", arata atunci ASF.

Reprezentantii Euroins au sustinut, dupa prezentarea rezultatelor testelor de stres, ca situatia companiei s-a imbunatatit semnificativ fata de prima jumatate a anului trecut, la care sunt raportate rezultatele exercitiului BSR, intrucat si-a majorat capitalul social la sfarsitul anului trecut cu 100 milioane lei, la 220 milioane lei, si vrea sa-l creasca pana la finele lui 2015 cu inca 100 milioane lei.

Sursa foto: Shutterstock