Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a deschis la jumatatea acestei luni in cazul Euroins procedura de redresare financiara pe baza de plan, societatea de asigurari avand ca obiectiv restabilirea situatiei financiare in termen de un an, in pofida faptului ca actionarii bulgari ai Euroins au solicitat ASF in luna august sa tina cont de toate eforturile de redresare facute dupa 30 iunie 2014, data luata in calcul la evaluarea capitalului.

In decizia ASF, publicata in Monitorul Oficial, se arata ca rezervele companiei erau, la finalul lunii martie, cu 230 de milioane de lei mai mici decat trebuia, potrivit Digi24. Astfel, Euroins, care are cele mai multe polite RCA din Romania, a intrat in procedura de redresare financiara pentru ca nu a facut rezerve de dauna pentru fiecare dosar avizat. Sau, daca le-a facut, a pus deoparte sume mai mici decat trebuia, mai arata publicatia citata.

Cu toate acestea, actionarii Euroins vin si arata ca rezerva medie de dauna este mai mare decat dauna medie platita, iar frecventa daunelor pe segmentul RCA a scazut cu peste 30%. In sprijinul acestor situatii trebuie mentionat ca Euroins, prin Decizia ASF nr.927/15 mai 2015, si-a majorat capitalului social cu suma de 93 mil. lei, de la valoarea de 137 mil. lei la 230 mil. lei.

Dar, ASF nu prea a luat in calcul "eforturile de redresare" le Euroins, dupa data de 30 iunie 2014, iar la jumatatea lunii iunlie anul curent, au venit si rezultatele evaluarii activelor si pasivelor facute de catre auditori independenti la 13 mari asiguratori, care a relevat ca Astra Asigurari, AXA, Carpatica Asig, Euroins si EximAsig aveau un deficit de capital agregat de 467 milioane euro (la 30 iunie 2014). Drept urmare, ASF a hotarat ca ultimele doua - Astra Asigurari si Euroins, trebuiau sa prezinte, pana la 4 august, o serie de planuri prin care sa fie stabilite masurile pe care acestea societati le vor lua pana la 15 octombrie 2015 (data intrarii in redresare financiara a Euroins, societatii Astra Asigurari fiindu-i deja retrasa licenta de functionare).

Dar, planul de masuri prezentat de Euroins pe data de 4 august 2015 nu a fost pe placul ASF pentru ca nu raspundea in intregime necesitatilor de ajustare rezultate din exercitiul de evaluare a activlor si pasivelor. Planul de masuri prezentat initial prevede ca aspecte esentiale ale rectificarilor, urmare a exercitiului, doua majorari de capital social de cate 100 milioane de lei, cu termene de realizare 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum si un nou contract de reasigurare pentru RCA.

Din analiza aspectelor mentionate a fost evidentiat faptul ca termenele propuse de societate in calendarul majorarilor de capital social depasesc termenul de 3 luni de la data publicarii rezultatelor exercitiului (15 octombrie 2015), iar suma totala prezentata de companie in acest calendar de majorari este insuficienta pentru restabilirea atat a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cat si a fondurilor proprii (Solvabilitate II). Ca urmare, ASF a solicitat refacerea planului de masuri in vederea reanalizarii.

De asemenea, Consiliul ASF a avut in vedere identificarea, pe baza situatiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de actionarii societatii pentru luna octombrie a acestui an, in contextul cerintelor suplimentare de lichiditate si de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II. In cel mult 20 de zile de la data comunicarii prezentei decizii, Consiliul de Administratie al Euroins are obligatia de a depune la ASF planul de redresare care sa includa atat o estimare a resurselor financiare cu care se intentioneaza corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cat si un program de stingere a datoriilor.

Toate acestea, desi, Euroins a anuntat ca Adunarea generala a actionarilor a votat pe 8 octombrie anul curent marirea capitalului social al societatii cu 200 de milioane de lei, documentatia fiind inregistrata la Registrul Comertului pe 12 octombrie.

Euroins a revendicat prima pozitie in piata asigurarilor auto obligatorii (RCA) la finele primului semestru, urcand de pe locul trei, la finele lui 2014, cu o cota de piata de 25,56% din volumul total de prime brute subscrise pe RCA, subscrieri de aproximativ 343 milioane de lei si circa 1,2 milioane de contracte noi in vigoare, potrivit datelor publicate de ASF.

Euroins, lider detasat pe RCA

Bulgarii de la Euroins, ajunsi pe primul loc, sunt urmati de compania "falimentara" Astra Asigurari, cu 20,31% cota de piata pe RCA si Carpatica Asig cu 14,25% din piata, dupa ce au absorbit o mare parte din clientii celor doua societati aflate in dificultati financiare.

In conditiile in care rata combinata pe segmentul RCA, indicatorul care masorara cel mai bine profitabilitatea unui segment de asigurare, a fost, in primele sase luni, de 127,83%, rezulta ca o decizie de a subscrie mai mult pe RCA va genera in mod automat mai multe pierderi. Rata combinata, include, alaturi de desbagubirile platite si de platit si celelalte cheltuieli operationale aferente unei clase de asigurari. Asadar, asiguratorii romani au platit 127,83 lei pentru fiecare 100 de lei subscrisi, ceea ce subliniaza lipsa de profitabilitate a acestui tip de asigurari.

Potrivit datelor Insurance Profile centralizate de la societatile de asigurari din piata, la finele primelor sase luni din 2014, Euroins a subscris pe RCA prime brute de 208,43 milioane de lei, iar la finele anului trecut valoarea totala a politelor RCA insumau 449,91 milioane de lei. In 2014, Euroins se situa pe pozitia a treia in functie de cota de piata pe RCA dupa Astra si Carpatica.

In primul semestru din 2015, insa, Euroins acumulase cele mai multe contracte RCA in portofoliu (1.187.371), dar si cea mai mare valoare a subscrierilor, de aproximativ 343 milioane de lei, in crestere cu circa 64% comparativ cu primele sase luni din 2014. La nivel de portofoliu, politele RCA reprezinta in prezent peste 95% din totalul subscrierilor Euroins, iar cresterea in primul semestru pe acest segment a generat, de asemenea, o urcare de trei pozitii pentru asiguratorul bulgar in clasamentul intocmit pe baza valorii subscrierilor.

Sursa foto: Shutterstock / Accident auto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri